Ameri ostaju

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Ameri ostaju

Bosanskohercegovačka javnost nedavno je "plakala" za Amerikancima. Iako je bilo najavljeno kako će američke snage u mirovnim misijama UN-a napustiti BiH, to se neće dogoditi. Saznajete to vi, a i američki Kongres kojeg je o toj odluci pismenim putem obavijestio njihov predjednik Bush. No, nisu u BiH "plakali" zato što su zavoljeli Amere, već
Odlaze li Amerikanci?, bila je posljednih dana i više nego česta tema uličnih i ostalih rasprava u BiH. Osim što su Amerikanci svojevrsno osigurač od nekih ponovno mogućih sukoba, oni su i veliki potrošači čime dobro participiraju u bosanskohercegovačkom budžetu. Mnogi poslovni objekti, kao što su (ne)javne kuće ili CD shopovi dijelom žive upravo od 2 400 američkih vojnika, koliko ih se trenutno nalazi na prostorima BiH. Ovih 2 400 vojničina čini 15 % sveukupnih vonih postrojbi u BiH, koje nam dolaze iz 35 zemalja svijeta, od čega je čak 18 država članica NATO-a.
Ipak kako će tamo ostati još neko vrijeme objavio je jučer američki predsjednik Bush u pismu upućenom američkom Kongresu. Osim velikih troškova koje njihove misije prouzrokuju državi, što i nije neki problem politici SAD-a koja voli imati svoje prste, a i snage bilo gdje gdje bi im to moglo valjati, problem je bio i u tzv. Rimskom dokumentu, koji predviđa nadležnost američkih i drugih vojnih postrojbi, svepoznatom Međunarodnom kaznenom sudu (ICC). SAD je prvo uložio veto, a nakon toga uspio isposlovati rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, kojom su i Ameri i ostali u mirovnim misijama izuzeti od neželjene nadležnosti ICC-a. Usput je Bush obavijestio Kongres kako je isto Vijeće sigurnosti omogućilo SFOR-u da ostane u BiH još gotovo godinu dana, do 12. srpnja slijedeće godine. No, sigurno je kako će SFOR, pod tim ili nekim drugim imenom u BiH ostati još jako, jako dugo.