U KP "domu" Zenica

Ivor Car

22. rujna 2002.

U KP "domu" Zenica

Subotnji članak bosanskohercegovačkog dnevnog lista "Oslobođenje" podigao je poprilično mnogo buke kod naših susjeda. Riječ je o nemilim događanjima iz nekada opjevanog KPZ-a u Zenici, gdje zadnjih mjesec dana dolazi do masovnog prelaska zatvorenika katolika na Islam (u narodu poznato i kao poturčivanje), pa čak i do kirurških zahvata, koje narod pak naziva sunećenjem. Sumnja se kako se obje stvari odvijaju uz prisilu, a istraga je na putu.

Nakon članka pod nazivom "Hrvatske zatvorenike tjeraju da pređu na islam?" u subotnjem izdanju bosanskog dnevnog lista "Oslobođenje", u susjednoj nam državi diglo se mnogo prašine. Pa da vidimo!
Saznavši podatke od Komisije za ljudska prava, izbjeglice i azil novinar spomenutog članka navodi kako se zatvorenici hrvatske nacionalnosti u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Zenica prisiljavaju na prelazak s katoličanstva na Islam. Kako bi narod to nekada rekao-poturčenje. Dalje se u članku navodi kako su ovakvi slučajevi svakodnevni, što samim tim implicira kako je zatvor, inače opjevan od Zabranjenog pušenja, pun k'o šipak. Jer odakle toliko Hrvata da mogu svakodnevno prelaziti na Islam? "Oslobođenje" donosi i podatak kako se Hrvati u zatvoru podvrgavaju i kirurškim zahvatima, što iako taj list ne precizira može značiti samo ono što narod zove-sunećenjem iliti obrezivanjem. Na pitanje o istinosti ovih navoda sami zatvorenici se pred Komisijom nisu izjašnjavali. Neimenovani član Komisije podijelio je s "Oslobođenjem" svoje dojmove, pa kaže: "Vidjeli smo da se oni boje, te da ne žele, kako ne bi bili maltretirani, govoriti o ovome. To nas je još više ponukalo da sumnjamo da su to uradili pod pritiskom zatvorenika druge nacionalnosti"!
Saznaje se kako se zatvorenicima Srbima događa isto što i njihovim hrvatskim kolegama. Komisija je imenovala jednog od glavnih negativaca u KPZ-u, pa ćemo i mi. Riječ je o zapovjedniku policijske straže Refki Kadriću, koji je nagovarao Hrvate da tuku jedni druge. Naime, za takvo ispunjenje njegovih bolesnih želja, poslušni zatvorenici bi dobijali slobodan vikend, što je rezultiralo time da su zatvorenici Hrvati pretukli dobar dio hrvatskog puka koji se obreo u zatvoru.
Komisija će od Parlamenta zatražiti dozvolu uz koju bi se ovaj slučaj dodatno ispitao, te ustanovilo što se to događa u KPZ-u Zenica. Pretpostavlja se kako bi ove navode trebalo ispitati neovisno povjerenstvo koje bi bilo formirano od strane tamošnjeg Ministrastva pravosuđa. Svoj glas digli su i iz bosanskohercegovačkog HDZ-a pa su iz Mostara zatražili hitnu istragu o podacima koje navodi "Oslobođenje". Oni traže preuzimanje odgovornosti od ministra pravosuđa Zvonka Miljana kao i od upravnika zatvora.