Čelebići

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Čelebići

Mjesto Čelebići uglavnom poznato po fori iz sarajevske "Audicije", ali i po nedavnom pokušaju hvatanja srpskog velezločinca, Radovana Karadžića, od jučer je poznato i kao mjesto koje je uspjelo izvući odštetu od velekoalicije, NATO snaga.
NATO snage smještene u Bosni i Hercegovini, platili su odštetu stanovnicima sela Čelebići, nedaleko od Foče. Dva soma dolara, koliko su zapadne snage isplatili ljudima seoceta u istočnoj Bosni i nije neka para, ali ipak su je uporni Čelebićanci (zovu li se tako?) dobili. Odšteta se odnosi na materijalna oštećenja, koja su vojnici počinili u potrazi za zločincem nad zločincima, Dr.-om Radovanom Karadžićem. Cijela akcija hvatanja krenula je krajem veljače ove godine, dojavom NATO-ovog špijuna u Čelebićima (NATO ima špijuna u Čelebićima!?!), u kojoj tvrdi kako se Radojko nalazi upravo tamo. Zapovjedna funkcija je reagirala loše, prekasno izdavši naredbu za operaciju, a tu se umiješao i neki francuski časnik koji je sve to cinkao Srbima. Radojko je dao petama vjetra, pa akcija nije uspjela. Ostade samo mnogo pokuda na račun nesposobnih stranaca i šansa da Čelebići dobiju neku lovu.
Uglavnom se navedena oštećenja svode na razvaljena kućna vrata, koja je NATO svojski obijao po Čelebićima. Stanovnici su odmah zatražili ovu skromnu novčanu nadoknadu, koja bi pokrila masovne propuhe po kućama, ali isprva se činilo da je nikada neće dobiti naknadu. Caka je bila, kao i u svemu i uvijek, u Daytonskom sporazumu. Naime, ovim velebnim sporazumom je utvrđeno kako mirovne snage nisu dužne platiti bilo kakve štete nanesene prilikom borbenih operacija, kakvom se smatra i neuspjelo hvatanje Radojka. Ipak general "mirovnjaka" John Sylvester je odlučio Čelebićima dati 2 000 dolara. Vjerojatno je shvatio kakva je to bijedna suma, u odnosu na onu koja bi možda bila dosuđena na osnovu neke tužbe na američkom sudu, za recimo, pretrpljenu duševnu bol!
Ukoliko ste pročitali ovu novicu, vjerojatno ćete se podsmijehnuti kada slijedeći put budete gledali "Audiciju" i čujete foru:
-Odakle nam dolazite?
-Iz Čelebića-odgovori nevjerojatno piskutav glas