Borba na tržnici Arizona

Ivor Car

19. rujna 2002.

Borba na tržnici Arizona

Dugotrajne peripetije oko neobične tržnice neobičnog imena, Arizona, eskalirale su jučer. Vlasnici zemljišta i poslovnih prostora uporni u obrani svojega, nisu dopustili tržišnim inspektorima da obave ono zbog čega su došli, na što je reagirala policija, a znamo kako njihova reakcija obično ne završava dobro. Čini se kako će se u cijeloj ovoj stvari obogatiti samo Talijani.
Sve je počelo kada su došli tržišni inspektori s namjerom da uđu na privatne posjede u Arizoni. No, to im nije pošlo za rukom budući su ih u toj namjeri pošto-poto htjeli zaustaviti vlasnici zemljišta na kojem je niklo jedno od mnogih bosanskih čuda. Na ovom mjestu zastanimo i probajmo objasniti razloge naizgled uobičajenog problema.
Tržnica Arizona počela se razvijati odmah nakon prestanka žestokih ratnih sukoba. Idealno mjesto za to bio je koridor Orašje-Tuzla na koji su mogla doći sva tri sukobljena bosanskohercegovačka naroda. Točna lokacija-distrikt Brčko, na granici između dva entiteta. S godinama je tržnica prerasla u pravi mali grad koji raspolaže s preko 2 000 poslovnih prostora kroz koje svakodnevno prođe desetak tisuća osoba. Uglavnom okreće se grdna lova, a okretat će se još i veća kada se ispune planovi o gradnji nekih novih sadržaja, kao što je moderni poslovni centar s motelima, parkinzima, pa čak i omrženom policijskom stanicom. Sve u planu talijanskog investitora. E, a to se ne sviđa vlasnicima zemljišta, uglavnom Hrvatima, kao ni vlasnicima poslovnih prostora predviđenih za odstrjel, odnosno bolje rečeno za nacionalizaciju koja im slijedi pod maskom sprječavanja kriminalnih aktivnosti i šverca koji je na tim prostorima uzeo i više od maha.
E sad da se vratimo gdje smo stali. Nakon što inspektori nisu mogli zbog ljutih domaćina obaviti svoj posao, odnosno zapečatiti poslovne prostore, svoje prste umješala je policija. Domaćini nisu reagirali na policijske prijetnje, pa je plava konjica odlučila uporabiti silu. Kako to obično biva, gore su prošli domaćini, jer je njih desetero privedeno u policijsku postaju, dok ih je četvero završilo u brčanskom Domu zdravlja. Ozlijeđene su uglavnom starije osobe u dobi između 55 i 70 godina. Očevici tvrde kako je sve skupa bio grozan prizor za koji ne žele da se ikada ponovi.
Pogledajte službenu web stranicu tržnice!