"Američki antikrist" Marilyn Manson u kolovozu u pulskoj Areni

Ivor Car

14. srpnja 2005.

"Američki antikrist" Marilyn Manson u kolovozu u pulskoj Areni

Iako na službenom webu Marilyn Mansona još uvijek nema potvrde, čini se da jedan od najkontroverznijih glazbenika ikada po prvi puta dolazi u Lijepu našu, što bi morao biti jedan od atraktivnijih ovogodišnjih koncerata u Hrvatskoj. Bend bi trebao proparati tišinu atraktivne pulske Arene 22. kolovoza, a budući kod nas moralista ne manjka, za očekivati je kako će ponekim prosvjedom dići svoj glas protiv koncerta ovoga "čudovišta"

Za sada se govori o terminu 22. kolovoza, koji je na Mansonovim službenim stranicama rezerviran za Sloveniju s napomenom da će točno mjesto biti naknadno objavljeno. No, izgleda da su organizatori ipak odustali od Slovenije te će šokantni glazbenik s bendom, koji je do sada izdao šest studijskih albuma, tog dana navratiti u pulsku Arenu. Cijelu ovu priču ljubitelji Mansonove glazbe trebaju zahvaliti organizatoru - Udruga za razvoj supkulture i civilnog društva UNITED, uz podršku DOP Produkcije.

Inače 36-godišnji Marilyn Manson, pravim imenom Brian Hugh Warner, svoj umjetnički nick odabrao je neobičnim slaganjem imena glumice Marilyn Monroe i prezimena jednog od najpoznatijih mračnih ubojica, Charlesa Mansona, a simptomatično je to što niti Marilyn niti Charlesu to nisu bila prava imena. Ono po čemu je zapamćen ovaj pjevač, kompozitor, slikar i glumac svakako je provokativni nastup naglašen ekstravagancijom koju gradi na vizualnom dojmu iz kojeg mnogi zaključuju kako se tu zapravo radi o hororu. No, mnogi ne znaju da je to samo taktika neobično zgodna za privlačenje pažnje, nužne za ukazivanje na goruće društvene probleme, i to ne samo američke civilizacije.

Ekstravagancija je vidljiva iz svake njegove izjave, pa je zanimljivo da je njegov hobi skupljanje medicinske protetike, kao što su staklene oči ili umjetni udovi. Kako se diljem svijeta uoči njegovih koncerata organiziraju prosvjedi kojekakvih građanskih moralista, ne bi trebalo iznenaditi da se sličan scenarij dogodi kod nas, jer upravo u Hrvatskoj moralista ne manjka.

Koncertnoj europskoj turneji, "Against All Gods", kojom se promovira još uvijek aktualni album "Lest We Forget: Greatest Hits", možete prisustvovati na sljedećim mjestima:
14. kolovoz Colmar, Francuska
17. kolovoz Avenches, Švicarska
19. kolovoz Hasselt, Belgija
20. kolovoz Biddinghuizen, Nizozemska
22. kolovoz Pula, Hrvatska
23. kolovoz Budapest, Mađarska
26. kolovoz Leeds, Velika britanija, Leeds Festival
28. kolovoz Reading, Velika britanija, Reading Festival
31. kolovoz Dublin, Ireland

S obzirom da Marilyn Manson zaobilazi dobar dio europskih država, kao što su Njemačka, Italija i Austrija, za očekivati je da će se u Puli tražiti ulaznica više, pogotovo s obzirom na neeuropsku cijenu karte od 199 kuna.