"No Woman No Cry: Moj život s Bobom Marleyem" i treći Seasplash festival

Ivor Car

10. srpnja 2005.

"No Woman No Cry: Moj život s Bobom Marleyem" i treći Seasplash festival

Svojevrsna ispovijest Rite Marley, vjerne supruge Boba Marleya, jednog od najzapamćenijih glazbenika ikada, u obliku "knjižice" nazvane "No Woman No Cry: Moj život s Bobom Marleyem", samo što nije kročila na domaće nam tržište posredstvom Naklade Ljevak. I, gle čuda, samo nekoliko dana kasnije ljubitelji reggae zvuka, osim u ovoj knjizi, moći će uživati i u ponajvećem reggae festivalu na ovim prostorima - trećem Seasplashu

Od 21. pa do 23. srpnja u Puli, na poljani zvučnog imena (Marsovo polje), dogodit će se treći po redu Seasplash festival. U ta tri dana, od 19h pa do ranojutarnjih sati, kad radnici Francka iz prve smjene već moraju biti na poslu, posjetitelji će moći uživati u dva stagea - main stage & soundsystem stage - na kojima će se predstaviti tridesetak imena koja, uglavnom, igraju u ritmu reggae stila uz dodatke kakvi su dub, jungle, dancehall ili roots.

No, to nije sve što se tiče programa Seasplash festivala, jer osim noćnog tu će postojati i dnevni program i to u vidu beach partyja, što će se svakodnevno, od jutra do 19 sati, odvijati u Gortanovoj uvali (kod popularne šetnice Lungo mare) uz nastup nekoliko DJ-a ili soundsystema. Inače, dosadašnja dva Seasplasha nisu se odvijala na Marsovom polju, već na kultnoj pulskoj tvrđavi Punta Cristo, što je definitivno odličan prostor, ali koji je, prema svim najavama, za ovogodišnji, nikad jači festival ipak nedovoljnog kapaciteta.

Svi koji žele u Puli i dobroj muzici uživati sva tri festivalska dana morat će izdvojiti 200 kuna, dok će jednodnevna ulaznica stajati 80 kuna. No, ukoliko karte ne nabavite u pretprodaji, na dan festivala trodnevna ulaznica stajat će 250, a jednodnevna 100 kuna. Kampiranje u krugu festivalskog prostora bit će besplatno, a organizator je osigurao uredne vodovodne i sanitarne čvorove. Slijedi program:
 

Četvrtak, 21. srpanj 2005.

Main stage:

RDK SOUNDSYSTEM (Hrvatska)
www.radikaldubkolektiv.net
DJINS (Francuska)
djinsmusic.free.fr
B RSTYLERS (Italija)
www.brstylers.com
VUNENY (Bosna i Hercegovina)
www.vuneny.com

Soundsystem stage:

DUBDADDA (Velika Britanija)
ORIGINAL BASS FOUNDATION (Francuska)
YOUTHMAN STEPPA (Švicarska)
DJ DUBBUD (Slovenija)
FREE DUB TRIBE (Italija)
SAVUVI SOUNDSYSTEM (Bosna i Hercegovina)


Petak 22. srpanj 2005.

Main stage:

DADDY FREDDY (Jamajka) + TRICKY D (Njemačka)
www.tricky-tunes.com
OVERPROOF SOUNDSYSTEM (Velika britanija)
www.gcorp.co.uk
LOVE GROCER feat. DubDadda (Velika britanija)
www.lovegrocer.co.uk
ZOSTER (Bosna i Hercegovina)
 
Soundsystem stage:

DADDY JUICE (Velika britanija) + JAH SHADOW (Hrvatska)
KINGSTON SOUND feat. POPEYE MC (Hrvatska)
BLACK SPIDER INTERNATIONAL (Njemačka) feat. MC SILVER (Jamajka)
TRENCHTOWN ROCKERS (Srbija i Crna Gora)
CHILDREN OF ZION (Hrvatska)


Subota, 23.07.2005.

Main stage:

ASTON HARVEY (THE FREESTYLERS) feat. SIR REAL (Velika Britanija)
www.thefreestylers.com
TWINKLE BROTHERS (Jamajka/Velika Britanija)
www.twinklemusic.com
MOLARA (Velika Britanija)
www.molara.co.uk
VAVAMUFFIN (Poljska)
www.karrot.pl

Soundsystem stage:

DUB FLASH Crew / Dub Rogue & Dub Pipe (Njemačka)
www.dubflash.com
LA TANGENTE (Švicarska/Francuska)
BASS CULTURE SOUNDSYSTEM (Hrvatska)
ROOTS IN SESSION (Slovenija)
DJ VERBAL (Hrvatska)
EAST WEST ROCKERS (Poljska)


Detaljnije informacije o samom festivalu i prodaji karata možete pronaći na službenoj web stranici festivala www.seasplash.net.

I dok će pulskim festivalom ljubitelji reggae zvuka doći na svoje, Naklada Ljevak usrećit će ih izdavanjem dugo očekivane "knjižice" u kojoj Rita Marley govori kako je bilo živjeti s njenim suprugom, legendarnim Bobom.

Djelo nazvano "No Woman No Cry: Moj život s Bobom Marleyem", svojevrsna je Ritina ispovijest. Podsjetimo, priča teče ovako: Rita je svog budućeg supruga, kao osamnaestogodišnja samohrana majka, upoznala sasvim slučajno ispred svoga doma. Ljubav se uskoro nastavila preko glazbe, dok je pjevala prateće vokale za "Wailerse", možda i najpoznatiji reggae bend uopće.

Uskoro je palo i vjenčanje, a nedugo nakon toga i ona druga strana ljubavi. Naime, Bob je s "Wailersima" tumarao prašeći svijetom, dok je Rita postala kućanica na čijim plećima se našao odgoj djece, a, kao što ste vjerojatno čuli, sastavni dio prašenja su i žene. Tako je i Bob imao brojne veze, koje čak niti nije skrivao. Ipak, Rita ga nije napustila. Nakon što je 1981. godine dobio rak, kojem je nešto kasnije i podlegao, ona je neprestano bila s njim, kao jedina podrška.

Na kraju, tko zna kakve je sve tajne o dijelu života provedenog s jednim od najzapamćenijih glazbenika, Rita skupila u knjigu "No Woman No Cry", koju je napisala uz literarnu pomoć proslavljene književnice Hettie Jones.