Američke junakinje po Timeu

Ivor Car

23. prosinca 2002.

Američke junakinje po Timeu

Sjećate li se listopada 1998. godine i slučaja (raz)otkrivanja bankovnih računa obitelji Tuđman, što je uzrokovalo početak pada HDZ-a? Ukoliko se sjećate, onda znate i da su (raz)otkrivatelji bili bankovni službenici koji su se ponijeli neprofesionalno, ali koji su usprkos tome postali "narodni heroji". Nešto slično događa se i u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je legendarni tjednik Time objavio osobe SAD-a za 2002.godinu.

Jedan od najpoznatijih američkih tjednika, legendarni Time objavio je osobe nacije za 2002. godinu. Odabir je nadasve zanimljiv i podsjeća na jedan hrvatski slučaj od prije nekoliko godina, kada su neki zaposlenici Zagrebačke banke, postali nacionalni heroji tako što svoj posao nisu odradili na pravi način, te su odali službenu tajnu, drugim riječima bankovne račune obitelji prvog hrvatskog predsjednika. Kako rekoh, Timeov izbor pomalo podsjeća na ovaj fenomen, a u njemu dominiraju žene: Sheron Watkins, Cynthia Cooper i Coolen Rowley. Tko su one, pitate se? Objasnit ćemo redom.

Sheron Watkins
nekadašnja je potpredsjednica isto tako nekadašnjeg giganta Enrona, koja je skupila hrabrost i razotkrila računovodstvene malverzacije unutar svoje tvrtke. Krenulo je od malog pisamca, a završilo i sami znate kako.

Cynthia Cooper
učinila je sličnu stvar kao i gore spomenuta Sheron. Ona je uništila također gigantsku tvrtku, WorldCom, upozorivši nadležne organe o namjernim propustima u računovodstvu WorldComa kojima je prikriveno 3,8 milijardi dolara gubitka i nakratko produžen život tom nestalom gigantu.

Coleen Rawley
je agentica FBI-ja, koja je prije nešto više od pola godine sablaznila teško sablažnjivu američku javnost poslavši dopis svome šefu, direktoru FBI-ja Robertu Muelleru u kojem ističe na jednu pogrešku. A pogreška je ta da Zacarias Moussaoui nije pomno istražen usprkos upozorenjima s terena. Upravo Zacarias je optužen za sudjelovanje u kobnim napadima od 11. rujna 2001. godine.

Svoj odabir Time obrazlaže ovom tezom: "One su vjerovale da je istina stvar koja ne smije biti uklonjena iz knjiga i zauzele su se da se to ne dogodi!". Amerikanci koji su "ludi" za podacima i statistikom odmah su nam donijeli neke zanimljivosti. Sve tri žene odrasle su u malim gradovima, kao prvorođene u svojim obiteljima, a glavni su izvor izdržavanja svojih sadašnjih obitelji.

Članak Timea možete pročitati klikom ovdje.