Smrt providera Golijata

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Smrt providera Golijata

Zakulisne igre, prikrivanje podataka i bogaćenje na račun malih dioničara. Ne, ovo ipak nije novica o "Kutle" marketingu, nego o propasti i bankrotu najvećeg svjetskog providera "Worldcom". Zahvaljujući vještom vođenju kompanije koja je godinama prikrivala gubitke, div je pao i teškim udarom ne samo oslabio svjetsku ekonomiju, nego i digao ekonomsku prašinu koja će se još godinama čistiti sa polica svjetskih burzi...
Neslavnu titulu najvećeg bankrota u povijesti SAD-a ovih je dana dobila kompanija worldcom. Za podsjetnik onima koji ne znaju, ta je kompanija već od 1998. godine uspješno prikrivala gubitke, a od tada su ih skupili 3,8 bilijuna dolara! U sve se upleo i sam američki predsjednik Bush, pokušavajući umiriti ulagače i vlasnike dionica, no javnost traži nečije krivce.
Godinama prikrivajući loše poslovanje, korupciju i ogromne plaće vodećih managera, worldcom je ugrozio same temelje ekonomskog poslovanja u Americi. Razvijena tržišna ekonomija zapadnog svijeta sastoji se od poslovanja na burzi, koja radi na jednostavnom pravilu kupovanja i prodaje jasnih i čistih brojki. Worldcom je pokazao da se na burzi i ne mora poslovati čistih ruku i obraza. Gledajući jučer popodne CNN, zaključio sam da se strah, gotovo jednak onome kada su se avioni zabili u srce nebodera, uvukao u srca Amerikanaca. Ekonomisti su dugo uvjeravali prosječnog građanina da će se ekonomija popraviti, da je recesija proizvod napada na Ameriku, no sada se pokazalo nešto sasvim drugo. Recesija i ekonomska kriza uzrokovane su pohlepnošću voditelja kompanija (tzv. CEO), koji ne sprezaju ni od globalnih prijevara kako bi zadržali svoje bogate prihode. Vidljiv je i bijes, kao i pitanje ima li uopće smisla nastaviti s ovakvim načinom poslovanja, jer tko garantira običnom Ameru da i ostale kompanije ne sudjeluju u ovakvim financijskim malverzacijama. Naravno, iz ekonomskih, sada je to prešlo u vode pravosuđa kojem će trebati mjeseci da skupe podatke, što također izaziva narodni bijes, jer su se do sada šefovi takvih kompanija izvlačili čekajući da se uzburkane ekonomske vode smire. Hoće li tako biti i ovaj put, bijesno je uzvikala CNN-ova stručnjakinja za marketing, izražavajući samo mišljenje javnosti. Cijela ova novica možda i ne bi trebala biti ovdje, ali zaslužila je da bude zbog dvije činjenice. Prva je činjenica da je Worldcom najveći internet provider. Druga je činjenica da je financijski inžinjering, malverzacija u privredi i muljanje s prihodima ipak izum ovih krajeva i da je nakon desetak godina nešto ipak prije stiglo u Hrvatsku nego u Ameriku. Umjesto da su učili od nas, sada moraju sami učiti na svojim greškama.