U želji za istinom zaposjeli TV studio

Ivor Car

24. rujna 2002.

U želji za istinom zaposjeli TV studio

Prosvjedi u nekoj od bivših zemalja SSSR-a i nisu neka novost, ali očajnički potez ukrajinske oporbe zasigurno jeste. U jeku prosvjeda protiv ukrajinskog predsjednika Kučme, oporba je zatražila i svoje mjesto u eteru javne televizije. Nakon što njihove želje nisu uslišene, u nadi za samo malo medijske pozornosti troje oporbenih vođa provalilo je u TV studio državne televizije i prekinulo emitiranje središnje informativne emisije.
Ukrajinska policija se već nekoliko dana muči s prosvjednicima protiv tamošnjeg predsjednika Leonida Kučme. U zemlji s pedesetak milijuna stanovnika sve češći su prosvjedi protiv nepopularnog Kučme, a sve češće su i zabrane prosvjedovanja. Protiv Kučme su gotovo svi, i komunisti, i nacionalisti, i socijalisti. Optužbe su raznorazne, od nedemokracije, korumpiranosti, pa sve do sudjelovanja u ubojstvu novinara. Zadnji pokušaj prosvjedovanja u Kijevu, onaj od 17-og ovog mjeseca, završio je nasilnom reakcijom policije koja je srušila prosvjedničke šatore podignute ispred predsjedničke rezidencije. Kao djelomični opis situacije ponudit ću vam činjenicu kako je bilo čak 126 šatora.
No, posljednji oblik prosvjeda je ujedno i najzanimljiviji, te upućuje na očajničko stanje ukrajinske oporbe. Naime, troje istaknutih predstavnika oporbe uz dvjestotinjak svojih pobornika, provalilo je u kijevski studio državne televizijske postaje u trenutku kada se emitirao središnji dnevnik. Emitiranje je prekinuto, a oporbenjaci su zatražili svoje vrijeme na TV-u, točnije 40 minuta, kako bi Ukrajincima rekli istinu, a ujedno najavili za danas zakazane velike prosvjede. Direktor postaje odbio je nagraditi ih nekim sudjelovanjem u eteru, što je značilo i neemitiranje nastavka dnevnika. Tako su Ukrajinci imali priliku umjesto friških vijesti, na svojim TV prijamnicima pogledati zacrnjeni ekran. Nakon što su držali studio u jednosatnoj opsadi, oporbenjaci su mirno napustili televizijske zgrade. Da li ih je na izlazu dočekala policija, nije poznato. Čini se kako su ovim činom očajnika vođe oporbe ipak postigle neki cilj, a to je TV debata koja im je obećana u ovom tjednu.