Biografija Ljube Ćesića Rojsa

Ivan Kegelj

7. listopada 2002.

Biografija Ljube Ćesića Rojsa

Gledate li ikad prijenos hrvatskog Sabora? On sjedi u desnom gornjem kutu, često upada u riječ tvrdeći da u džepu ima orahe koje će jednom izvaditi i dati u novine. Ovu tvrdnju često podupire drugom tvrdnjom - pun sam k'o šipak. Kod oraha i šipaka misli na dokaze protiv svih i svega o svemu i svačemu. Odaziva se na ime Ljubo i prezime Ćesić, a prijatelji ga jednostavno mogu zazvati Rojs. Zanima li vas njegova biografija? Koga zanima nek me slijedi, a ostali neka potraže zanimljivije zanimljivosti

Ljubo Ćesić Rojs - legendarni lik iz sabornice poznat po svojim prijetnjama ("mogao bi dobiti po tamburi") drugim zastupnicima, živi dokaz da u Saboru mogu sjediti i neartikulirani vozači autobusa s upitnim kvocijentom inteligencije. Ljubo Ćesić Rojs - junak naših dana, ljubimac, drug i najbolji Titov pionir od svih Titovih pionira u svemiru.
Ljubo Ćesić Rojs rođen je u okolici Posušja 1958. godine, gdje je započeo karijeru kao anonimni (a kakav drugi) vozač autobusa na usluzi gastarbajterima iz Zapadne Njemačke.
Ljubinih pet minuta nastupilo je nakon prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj. Stupa u Antiterorističku jedinicu Lučko i kao vozač hrvatskih policajaca sudjeluje u pokušaju gušenja srpske pobune poznatijem kao "krvavi Uskrs" na Plitvicama 1991. godine. Njegova odskočna daska odazivala se na ime Gojko i prezime Šušak. Ljubo mu je bio šta? - vozač. Od vozača do zapovjednika fantomske 66. pukovnije prešao je kratak put, koji je trajao taman toliko koliko je Ljubanu trebalo da se uvuče Gojku. Unatoč školovanju dostatnom taman za vozača autobusa, Ljuban uskoro postaje pomoćnik ministra obrane, gore rečenog Gojka. Uz njegovo ime veže se i nekoliko aferica kao što su tri milijuna nelegalno uplaćenih kuna Hrvatskom dragovoljcu, koji vodi rođo Stjepan Spajić, a spominje se i mrčenje nekih desetak milijuna kuna u gradnji autocesta.
Danas je zastupnik HDZ-a u Saboru poznat po svojim provalama koje izazivaju provale drugačije naravi - provale smijeha.
Primjerice jake su mu fore s tajnim službama. Evo jedne.
"Prate me, znam da me prate. Sto posto me prate. Evo, neki dan nazovem ja Antu i dogovorim se da se nađemo na trgu i dogovorimo oko strojeva. Ja došo na trg, a tamo 15 onih ćelavih u crnim odjelima za mnom. A ja Antu zvao da se dogovorimo opremit kafiće poker aparatima, a oni mislili da zovem Antu Gotovinu da se dogovorimo oko strojnica" (slijedi njegova provala smijeha). Ljubo Ćesić Rojs, junak moje generacije. Nešto kao Arsen Lupiga, samo manje sofisticirano i do bola prilagođeno Balkanu. Da se razumijemo, onom Balkanu koji ne volim. Ljubo šofer, pionir, drug i učitelj.