Motovunska filmska škola

Božidar Alajbegović

10. travnja 2005.

Motovunska filmska škola

"Ako može jedan Antun Vrdoljak ili pak Jakov Sedlar i Tomislav Radić ... pa što ne bih i ja?!?" zapitaše se, siguran sam, mnogobrojni među vama nakon gledanja nekog od "remekdjela" spomenutih "doajena" hrvatskoga filma. Dakle, postani i ti filmski režiser! Kako? Putem 'Motovunske filmske škole' koju predstavljamo u nastavku

Poslaše nam "ljudi" mailom obavijest o sljedećem, pa slušaj sad!

Motovunska filmska škola objavila je natječaj za upis u radionicu filmske režije. Rok za prijave je 22. travnja 2005., a popis primljenih polaznika biti će objavljen 29. travnja. Pojedinosti potražite na stranicama Motovun film festivala, www.motovunfilmfestival.com u rubrici "Motovunska filmska škola".

Projekt Motovunske filmske škole započeo je prije par godina, s nizom predavanja u sklopu Motovun film festivala. Ohrabreni zanimanjem polaznika, prošle su godine po prvi put organizirane glumačke i redateljske radionice, a ove se godine za još jedan korak približilo krajnjem cilju; pravoj maloj filmskoj školi.

Program ovogodišnjih radionica stoga je još ambiciozniji no prošlogodišnji. Posvećen je kratkom filmu i vode ga iskusni filmski profesionalci. Kao i prošle godine, nastava je uglavnom praktična i svaki će polaznik iz škole izaći s dovršenim kratkim filmom.

Redateljska radionica podijeljena je u pet faza. Prvi dio radionice - pisanje scenarija za kratki film - održat će se od 6. do 9. i od 13. do 16. svibnja u Zagrebu, a vodit će ga scenaristica Koraljka Meštrović i redatelj Arsen Anton Ostojić. Druga faza polaznike seli na Vis, gdje će od 12. do 21. srpnja snimati i montirati kratke filmove pod vodstvom redatelja Srđana Karanovića, Dalibora Matanića, Pjera Žalice i voditelja škole Rajka Grlića. U trećoj fazi, redateljska će se radionica uputiti na Motovun film festival, gdje će polaznici slobodno sudjelovati u svim festivalskim manifestacijama i prezentirati snimljene materijale. Nakon Motovun film festivala, prema potrebi će dorađivati, ponovno snimati i montirati filmove, a u zadnjoj, petoj fazi, koja će se održati u studenom 2005. na Visu, okupit će se na završnoj projekciji dovršenih radova.

Glumačka radionica počinje nešto kasnije od redateljske, pa se i raspisivanje natječaja planira krajem svibnja. Polaznici ove radionice, osim u vježbama iz glume, sudjelovat će u kratkim filmovima polaznika redateljskih radionica. Svatko će glumiti u najmanje tri filma.

Program je podijeljen u četiri faze. Prvu će od 12. do 21. srpnja na Visu voditi danski redatelj i predavač u prošlogodišnjoj radionici, Carsten Fromberg. Polaznici će na Visu snimati kratke filmove s polaznicima redateljske radionice, a potom zajedno sudjelovati na Motovun film festivalu. U trećoj će fazi prema potrebi preraditi, ponovo snimati i montirati filmove, te se na kraju, u četvrtoj i posljednjoj fazi okupiti na Visu u studenom ove godine.

Ovim putem Lupiga poziva sve zainteresirane da na stranicama MFF-a, www.motovunfilmfestival.com pregledaju uvjete natječaja, programe radionica, kao i ostatak priče o Motovunskoj filmskoj školi ... te nas uskoro podare kojim remekdjelom, ali bez navodnika iz uvoda!