21. ožujak - prvi dan proljeća, ali i Međunarodni dan poezije

Elfrida MatučMahulja

19. ožujka 2006.

21. ožujak - prvi dan proljeća, ali i Međunarodni dan poezije

Uredništvo Balkanskog književnog glasnika "Poluostrvo - Poluotok - Poluostrov ..." oglasilo se povodom Međunarodnog dana poezije kratkim obraćanjem svim svojim suradnicima, čitateljima i svim ljubiteljima pisane riječi te svim ljudima dobre volje uopće, bez obzira gdje se nalaze i jesu li ili nisu ljubitelji poezije. Njihov mali doprinos obilježavanju ovog, u nas još nedovoljno saživljenog praznika poezije, prenosimo pod

U nadi da ćemo na ovim našim prostorima, u najskorijoj budućnosti početi obilježavati i neke dane koji slave naše duhovne potrebe, a nisu nužno vjerski obojani, ovaj put ćemo, skromno, ali ipak i mi u Balkanskom književnom glasniku pozdraviti dolazak proljeća 21. marta / ožujka (u 19:37). Dan proljeća je pre sedam godina rezolucijom organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) proglašen Međunarodnim danom poezije.

Generalni direktor UNESCO Koičiro Matsura tom je prilikom u Parizu pozvao sve države svijeta, da 21. mart / ožujak iskoriste za prezentaciju pjesničke riječi, jer, prema njegovim riječima, ljubav za poeziju i pjesničku riječ pomaže pri razvijanju ljubavi čovjeka za čovjeka.

Priznat ćemo da je Nj. e. g. Matsura vrlo lijepo i lucidno primijetio čega najviše u današnjem svijetu nedostaje, te je znakovito da upravo u poeziji vidi stapanje stvarnosti - mogućnosti i nužnosti.

Kako je poezija sloboda riječi i izražavanja, a temelji se na govorenoj i pisanoj riječi, smisao i ideja obilježavanja Međunarodnog dana poezije jest u razvijanju pobuda i potrebe intenziviranja međunarodne kulturne razmjene i suradnje.

Mislim da smo kao Balkanski književni glasnik sasvim dobro razumjeli ovu poruku i trudimo se provoditi je u djelo koliko je god u našoj moći.

Sretan Vam dakle dan ljepote - Međunarodni dan poezije!


UREDNIŠTVO BALKANSKOG KNJIŽEVNOG GLASNIKA