REZIME FINANCIJA: „U ime obitelji“ neće izvijestiti javnost o svojim donatorima

Hina/Lupiga.Com

26. studenog 2013.

REZIME FINANCIJA: „U ime obitelji“ neće izvijestiti javnost o svojim donatorima

"Sve anonimne donacije uplatit ćemo u dobrotvorne svrhe", poručili su iz kampanje "Građani glasaju protiv", objavivši da su do sada za pripreme referenduma prikupili iznos od 285.000 kuna. Ujedno su pozvali inicijativu "U ime obitelji" da zbog transparentnosti podnese izvješće i ne skriva svoje donatore. Međutim, čelnici „U ime obitelji“ odbili su navesti tko im je donirao novac, ustvrdivši kako identitet donatora neće otkrivati kako bi ih "zaštitili od maltretiranja i napada". Otkrili su tek kako su prikupili 231.000 kuna. Novinari su predstavnicu ove inicijative, Željku Markić, upitali i za komentar o njenom imovnom stanju, o čemu se proteklih dana pisali brojni mediji, no tu temu nije željela komentirati.

Kampanja “Građani glasaju protiv" predočila je na konferenciji za tisak u Zagrebu dosadašnje troškove priprema za referendum u iznosu nešto većem od 285 tisuća kuna i pozvala Inicijativu "U ime obitelji" da isto učini.

„Iako zakon ne traži da se podnosi izviješće o troškovima, pozivamo "U ime obitelji" da zbog transparentnosti podnesu izvješće i ne manipuliraju skrivajući svoje donatore“, kazala je Vanja Škorić u ime kampanje "Građani glasaju protiv". Kampanja koja okuplja blizu sedamdeset udruga i inicijativa, smatra da iza "U ime obitelji" stoji "radikalna desna politička opcija Hrast" koja ni na jednim izborima nije mogla okupiti podršku građana, pa su svoj program kamuflirali u tzv. građansku inicijativu 'U ime obitelji'".

Enes Čerimagić je podsjetio da se "U ime obitelji" poziva na iskustva i standarde referenduma "Srđ je naš", pa je pozvao "U ime obitelji" da slijedi Dubrovčane u transparentnosti donacija i svojih financija. Zrnka Kušen je precizirala da se do sada prikupljani fond Inicijative "Građani glasaju protiv" oko 114,5 tisuća kuna, od čega nešto više od 87 tisuća kuna vlastitih sredstava, a ostalo su donacije. Oko 170 tisuća kuna je u naravi, što čine donacije billboard pozicija tvrtke "Autdoor", rekla je. Povrh toga, objasnila je Kušen, bendovi besplatno nastupaju na koncertu koji će se održati u četvrtak, što je vrijedno oko 100 tisuća kuna.

Građani glasaju protiv
Tiskovna konferencija "Građani glasaju protiv" (FOTO: Slivar Dominić/FaH)

"Sve anonimne donacije uplatit ćemo u dobrotvorne svrhe", dodala je. Novinari su na tiskovnoj konferenciji saznali i da je do sada utrošeno blizu 50 tisuća kuna od čega najviše za reklamni materijal: billboard plakate, torbe, majice, bedževe i slično. Najavljeno je i da će 10. prosinca objaviti konačno financijsko izvješće sa svim detaljima.

Kampanja “Građani glasaju protiv" pozvala je građane i na besplatni koncert u četvrtak 28. studenoga od 18 do 24 sata na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, na kojem će nastupiti brojni bendovi, te da iziđu na referendum i glasaju "protiv netrpeljivosti i netolerancije".

Protiv
(FOTO: Slivar Dominić/FaH)

Nešto kasnije je i građanska inicijativa "U ime obitelji" objavila da je putem raznih donacija prikupila oko 231.000 kuna za svoju kampanju, od čega je 30 posto od pravnih osoba, dok su ostalo donacije građana, no njezini čelnici, prema najavama, nisu izvijestili koje su pravne i fizičke osobe donirale novac kako bi ih "zaštitili od maltretiranja i napada". Koordinator pravnog tima Inicijative Krešimir Planinić rekao je na konferenciji za novinare da su postupili po svim zakonima i propisima Republike Hrvatske, pa i što se tiče financija.

„Podnijeli smo sva izvješća Ministarstvu financija, iako to nije zakonska obveza tijekom referendumskog postupka, a sada predstavljamo prikupljeni iznos od donatora“, objasnio je Planinić te najavio da će po preporuci Državnog izbornog povjerenstva objaviti troškove kampanje i promidžbe od 16. lipnja do dana uoči referenduma.

U ime obitelji
Tiskovna konferencija inicijative U ime obitelji (FOTO: Slivar Dominić/FaH)

"Nećemo objaviti identitet pravnih i fizičkih osoba koje su naši podupiratelji, jer to nismo dužni po zakonu, a i da ih zaštitimo od napada i uvreda kojima smo izloženi zadnjih dana", istaknuo je.

Članica Organizacijskog odbora Inicijative Željka Markić upozorila je da su mnoge osobe koje su se u javnosti izjasnile za inicijativu, kao i da će na referendumu glasovati "za" imale problema te bile izložene napadima i mobbingu. Kao primjer navela je atletičarku Blanku Vlašić koja je dala potporu kampanji, a nakon toga su sudionici antikampanje uspjeli potaknuti poništavanje njezina sponzorskog ugovora. Markić je ustvrdila da se njihove volontere i simpatizere javno napada, te da su "izloženi javnom linču".

„Do sada smo za kampanju potrošili 75.000 kuna za razne letke i plakate, a jumbo plakate su financirali volonteri“, rekla je. Najavila je da će se uskoro pojaviti jinglovi na radio stanicama, te pozvala donatore da još pomognu njihovu kampanju jer su oni inicijativa koju financiraju sami građani. Naglasila je da podatke o svakom donatoru ima Ministarstvo financija dodavši kako je "aktualna Vlada otvoreno podržala antikampanju".

Na novinarski upit o njezinu imovnom stanju, o kojem su proteklih dana pisali brojni mediji tvrdeći da je vrlo bogata osoba, Markić je odbila dati odgovor rekavši da "U ime obitelji" okuplja ljude različitih vjerskih i političkih opredjeljenja, pa i imovinskog stanja, što se u Inicijativi ne komentira.