LAKO JE PROVJERLJIVO: „Markić je iznošenjem neistina na HRT-u gledatelje dovela u zabludu“

Hina

26. studenog 2013.

LAKO JE PROVJERLJIVO: „Markić je iznošenjem neistina na HRT-u gledatelje dovela u zabludu“

"Partneri u istospolnim zajednicama trenutno nemaju nijedno praktično pravo tijekom svog zajedničkog života jer i pravo na uzdržavanje i pravo na diobu imovine realno postaju aktualna tek poslije raspada bilo koje, pa tako i ove zajednice. Stoga nije istina da su već danas građanska prava istospolnih partnera zaštićena na zadovoljavajućoj civilizacijskoj razini", reagirala je predstojnica katedre za Ustavno pravo riječkog Pravnog fakulteta Sanja Barić na gostovanje predstavnice inicijative U ime obitelji Željke Markić u HTV-ovoj emisiji "Fokus", gdje je, tvrdi se, izrekla nekoliko izričitih neistina kojima je građane dovela u zabludu.

Predstojnica katedre za Ustavno pravo riječkog Pravnog fakulteta Sanja Barić upozorila je kako je predstavnica inicijative U ime obitelji Željka Markić u sinoćnjoj HTV-ovoj emisiji "Fokus" izrekla nekoliko izričitih pravnih neistina kojima je dovela gledateljice i gledatelje hrvatske javne televizije u posvemašnju pravnu zabludu.

"S obzirom da se radi o lako provjerljivim pravnim činjenicama i da je notorno to da su svi tekstovi zakona javno dostupni u izdanju Narodnih novina, očito se radi o namjerno izgovorenim neistinama koje imaju izravan učinak manipulacije javnim mnijenjem", ocjenjuje.

Potpunim neistinama drži izjave Željke Markić kako Zakon o istospolnim zajednicama iz 2003. partnerima pruža sva građanska prava te da istospolni partneri imaju pravo nasljeđivanja i da se mogu posjećivati u bolnicama.

"Taj Zakon istospolnim partnerima, nakon tri godine trajanja veze, priznaje samo dva prava - pravo na međusobno uzdržavanje i pravo na utvrđivanje vlastite imovine i zajedničke stečevine. Dakle, pravo na diobu imovine nakon raspada zajednice", ističe Barić. Stoga potpuno neistinitom drži Markićkinu izjavu da "taj zakon pruža sva građanska prava partnerima". Potpunom neistinom ocjenjuje i izjavu kako "istospolni partneri imaju pravo nasljeđivanja i da se mogu posjećivati u bolnicama".

Željka Markić
Željka Markić s kolegama Ivanom Munjinom i Krešimirom Planinićem (FOTO: Slivar Dominić/FaH)

Navodi kako mogućnost posjeta u bolnicama ovisi isključivo o dobroj volji bolničkog osoblja, a nasljeđivanje ne postoji kao zakonsko pravo istospolnih partnera. Uz to, istospolni partneri ne mogu koristiti pogodnosti iz zdravstvenog ili mirovinskog osiguranja, porezne olakšice ili bilo koje drugo pravo osim navedena dva prava.

Barić potpunim neistinama drži i izjave kako su Hrvatskoj istospolne zajednice pravno izjednačene s izvanbračnim zajednicama te da je jedina razlika između izvanbračnih i istospolnih ili bračnih i istospolnih zajednica u pravu na posvajanje djece. Partneri u izvanbračnim zajednicama u RH nemaju pravo posvajanja, baš kao ni istospolni partneri u istospolnim zajednicama, navodi profesorica Ustavnog prava..

"Partneri u istospolnim zajednicama trenutno u RH nemaju nijedno praktično pravo tijekom svog zajedničkog života jer oba navedena prava – pravo na uzdržavanje i pravo na diobu imovine – realno postaju aktualna tek poslije raspada bilo koje, pa tako i ove zajednice. Stoga nije istina da su već danas u RH građanska prava istospolnih partnera zaštićena na zadovoljavajućoj civilizacijskoj razini", navodi Barić u reakciji na izjave Željke Markić u emisji "Fokus" voditelja Danka Družijanića.