REAKCIJA INICIJATIVE MLADIH: #NisuNašiHeroji

I.F.

22. studenog 2017.

REAKCIJA INICIJATIVE MLADIH: #NisuNašiHeroji

Ratko Mladić osuđen je jutros na doživotnu kaznu zatvora, a komentari na internetskim portalima govore kako je presuda u dobrom dijelu srpskog društva dočekana s izrazitim nezadovoljstvom. S druge strane, vladajući političari su odlučili „stati na loptu“ i u svojim komentarima presude ponavljaju sve varijacije pojma „budućnost“. 

UZ PRESUDU RATNOM ZLOČINCU: Jeziva kartografija smrti

Nekada veliki obožavatelj Ratka Mladića, koji je po Beogradu svojevremeno lijepio plakate s natpisom „Bulevar Ratka Mladića“, srpski predsjednik Aleksandar Vučić, rekao je danas kako on kao predsjednik nema pravo da tumači nepravomoćne presude, a potom pozvao građane Srbije da se okrenu budućnosti. Premijerka Srbije, Ana Brnabić, u sličnom je tonu kratko rekla „kako treba gledati na budućnost“.

U nekada izrazito nacionalističkoim SPO-u danas smatraju kako "srpski narod ne brane, nego ih sramote i kriminalizuju svi koji presudu jednom čoveku proglašavaju za presudu srpskom narodu i državi", dok Nenad Čanak iz oporbenog LSV-a, na sve gleda kao na "presudu ideologiji i svima koji su te zločine planirali, koordinirali i sprovodili". 

No, zato desni politički spektar, koji čini dobar dio parlamenta, ne štedi municiju. Tako je za čelnika opozicijskih Dveri, Boška Obradovića, Ratko Mladić heroj, a haški sud antisrpski te je uvjeren da Mladić, zajedno s Radovanom Karadžićem treba biti na prvim stranicama školskih udžbenika. Za Vojislava Šešelja, ova je presuda, očekivano, usmjerena protiv srpskog naroda, a predsjednik Jedinstvene Srbije, Dragan Marković Palma smatra kako je presuda Mladiću najveća sramota u povijesti pravosuđa te da su „oni koji su najviše stradali i najviše osuđeni“ te se pita, ne dajući mogući odgovor, zapto su "Srbi ukupno osuđeni na 12 vekova robije, a Hrvati, Muslimani i Albanci na oko 200 godina".

U takvoj atmosferi Inicijativa mladih za ljudska prava – Srbija jasno je poručila kako je krajnje vrijeme da se Srbija počne suočavati sa svojom prošlošću, umjesto da prikriva dokaze i daje političku podršku ratnim zločincima. Uz priopćenje poslali su i fotografiju s transparentnom na kojem stoji „#NisuNašiHeroji“, snimljenoj ispred Narodne skupštine Srbije. 

Ratko Mladić
"Nije naš heroj" poručuju u Inicijativi mladih (FOTO: Hina/EPA/Peter Dejong)

„Inicijativa jasno poručuje da ratni zločinci nisu, i ne smeju da budu heroji, da im nije mesto na državnim svečanostima, političkim skupovima, vojnim akademijama, parlamentu, naslovnim stranama i televizijskim emisijama, prodavnicama suvenira - nigde u javnom prostoru“, stoji u njihovom priopćenju. Također, Inicijativa mladih za ljudska prava poziva da Srbija i njene institucije prekinu s negiranjem genocida u Srebrenici i da usvoji Deklaraciju o genocidu i izrazi najdublje poštovanje prema žrtvama. 

„Vreme je da Srbija preuzme odgovornost i da pred domaćim sudovima efektivnije sudi osuđenima za ratne zločine, da u obrazovni sistem uvede činjenice utvrđene pred međunarodnim sudovima i da se zauvek prestane sa falsifikovanjem istorije i negiranjem zločina“, zaključuje ova Inicijativa.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: YIHR