GENIJALNI DILETANTI: Muzički vizionari u Močvari i Pogonu

A.B.

27. siječnja 2017.

GENIJALNI DILETANTI: Muzički vizionari u Močvari i Pogonu

U Pogonu Jedinstvo na Trnjanskom nasipu sljedeću se subotu (4. veljače) otvara putujuća izložba „Geniale Dilletanten” - odnosno “Genijalni diletanti” koja predstavlja izuzetno uzbudljivu avangardnu njemačku kulturnu scenu početkom osamdesetih godina.

Izložba u organizaciji Goethe Instituta donosi fotografije, filmove i tekstove koji prate sedam kultnih grupa koji su izmijenili poimanje glazbe. Riječ je o Die Tödliche Doris, Der Plan, Freiwillige Selbstkontrolle (F.S.K.), Palais Schaumburg, Ornament und Verbrechen, Deutsch Amerikanische Freundschaft (D.A.F.) te o bendu koji sam za sebe predstavlja muzičku instituciju - Einstürzende Neubauten. Osim toga izložba se bavi i modom te dizajnom.

Za one manje upućene napominjemo da su tih godina najpoznatiji svjetski umjetnici dolazili u Berlin kako bi surađivali s akterima njemačke scene. Među njima se nalaze i David Bowie, Iggy Pop, Nick Cave te Lou Reed. Izlaženje iz umjetničkih vrsta i kategorija, izjednačavanje umjetničkih žanrova, ali i političkih granica Istoka i Zapada zajedničko je akterima razdoblja koje izložba predstavlja.

Blixa
Blixa Bargeld s Tehom Teardom dolazi predstaviti svoju novu eksperimentalnu glazbenu avanturu (FOTO: Thomas Rabsch)

U suradnji s klubom Močvara organiziran je bogat popratni program, koji započinje koncertom Teha Tearda i Blixe Bargelda 7. veljače u Jedinstvu. Osim toga bit će održana i filmska projekcija uz razgovor, potom DJ party, stručna vodstva, radionice …

Blixa Bargeld, ikona europske alternativne scene, pjevač i frontmen kultnih Einstürzende Neubauten te bivši član pratećeg benda Nicka Cavea, The Bad Seeds, u partnerstvu s talijanskim skladateljem i producentom Tehom Teardom, nekada predvodnikom industrial benda Meathead, a danas cijenjenim autorom kazališne i filmske glazbe, dolazi premijerno u Jedinstvo predstaviti svoju novu eksperimentalnu glazbenu avanturu.

U srijedu, 8. veljače u sklopu izložbe bit će prikazan film “B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989”, dokumentarac o glazbi, umjetnosti i kaosu u Zapadnom Berlinu osamdesetih godina prošloga stoljeća. 

Nakon filma slijedi razgovor s Blixom Bargeldom i Markom Reederom uz moderaciju Vlatke Kolarović. Od 23 sata Mark Reeder i Muzikfantastique puštaju glazbu. 

Razgovor je na engleskom jeziku uz slobodan ulaz, ali je potrebno rezervirati mjesto putem e-maila rezervacije@mochvara.hr, s tim da jedan e-mail vrijedi samo za jednu osobu.

Tijekom izložbe bit će organizirana stručna vodstva i dvije umjetničke radionice. U subotu 11. veljače Jelena Bračun i Gordana Košćec Bousfield (udruga OPA) za učenike srednjih škola vode radionicu „Vizualne improvizacije“ na kojoj će eksperimentirati s plakatima i modnim dizajnom. Pod vodstvom glazbenika i skladatelja Nenada Sinkauza, posljednjeg dana izložbe, 18. veljače, organizira se radionica elektroničke i improvizirane glazbe „Tvornica zvuka“ namijenjena srednjoškolcima i studentima. Glazba će se proizvoditi upotrebom različitih predmeta, efekata, live samplingom i moduliranjem glasa.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/Močvara