BOLNA BJELINA: U čast Alemu Ćurinu Novosti izlaze s praznom naslovnicom

Lupiga.Com

17. prosinca 2020.

BOLNA BJELINA: U čast Alemu Ćurinu Novosti izlaze s praznom naslovnicom

„Digao je Alem toga jutra sidro na koćetu, odvezao cime i otplovio na daleki, izgubljeni kontinent što ga zovu i Mu, i što ga zovu Atlantida, 'mašti se vrativši kao kući', nama zauvijek, sebi samo još jednom, 'unovo'. Ostavio nam je požutjele mape, znakove i tragove, da ga jednog dana, odlučimo li se na Alemovu slobodu, tamo nađemo“, riječi su s kojima se Boris Dežulović u novom broju tjednika Novosti, u tekstu naslova „Kraj epizode“, oprostio s Alemom Ćurinom

Vjerojatno najbolji ilustrator kojeg su ovi prostori ikad dali preminuo je ovog tjedna u 68. godini života. Nakon završene gimnazije u rodnom Splitu i pohađanja Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, radio je u cijelom nizu omladinskih časopisa, a potom kao grafički dizajner Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, kao ilustrator u Nedjeljnoj Dalmaciji, kasnije i u Feral Tribuneu nakon čijeg gašenja surađuje s Novostima, gdje njegove izvanserijske ilustracije, objavljivane najčešće na naslovnicama, igraju vrlo važnu ulogu u identitetu ovog lista. 

Novosti - Alem Ćurin
(ILUSTRACIJA: Novosti)

„Svojim jedinstvenim likovnim novinarstvom Alem Ćurin u posljednjih jedanaest godina značajno je definirao identitet tjednika Novosti. Njegov odlazak veliki je gubitak za umjetnost, novinarstvo i za naš list“, poručili su iz ovog tjednika u svom novom broju koji izlazi s gotovo praznom naslovnicom, na bolnoj bjelini osim logotipa Novosti stoji tek – „Alem Ćurin (1953.-2020.)“. 

Nove Novosti na osam stranica donose i izbor najzapaženijih Alemovih ilustracija za ovaj list, od one prve koju je objavio u prosincu 2009. godine do posljednje (objavljene prošlog tjedna). U 11 godina suradnje s Novostima objavio je oko 550 ilustracija, a u brojevima 619. i 977. našla su se i dva njegova autoportreta.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Novosti