Žuto ostaje žuto

Slon

19. srpnja 2006.

Žuto ostaje žuto

Gotovo svakodnevno hrvatske dnevne tiskovine veslaju svoje čitatelje prodajući im ekskluzivna muda pod bubrege. Takvo što mogli smo vidjeti i u jučerašnjem "Jutarnjem listu" koji je posljednjih tjedana izrazito podvučen žutim. Umjesto podnaslovom obećanog - "Vlado Tomašić - Suprug saborske zastupnice prvi put komentira aferu s narkodilerom", dobili smo nešto sasvim drugačije

Naime, u tekstu stoji nešto sasvim suprotno podnaslovu, a to je: "Kakvo je njegovo mišljenje o cijeloj “narko Korčula” aferi i svim njezinim posljedicama, od Vlade nismo uspjeli saznati.". I eto ti ga na, suprug saborske zastupnice tako naprasno zajeba novinara Jutarnjeg, Davora Butorca i njegove urednike, bez obzira što se novinar Tomašiću pokušavao približiti kukanjem da je "potegnuo iz Zagreba kako bi ga intervjuirao", dok je vjerojatno prava istina da na Korčuli provodi svoj godišnji odmor.

No, zato smo saznali brojne druge stvari bez kojih svekoliko hrvatsko pučanstvo nije moglo živjeti. Bez premca je svakako par činjenica s kojima se zaključuje ovaj nenadjebivi tekst, a to je kako je "Šjor Vlado, naime, radeći u Kanadi ozlijedio ruku i kralježnicu". Vrli novinar potom je iskoristio svoje poznavanje investigativnog novinarstva te s čitateljima podijelio ekskluzivne informacije od vrhunske važnosti, pa kaže: "Saznajemo i kako boluje od dijabetesa i gihta, a posljednjih dana ga muči nokat koji mu je urastao u meso na lijevoj nozi.".

Vrlo je pohvalno, i to što se novinar nije opremio niti fotoaparatom pa su njegovi urednici tako morali objaviti fotografije iz sestrinskog "Globusa" stare tko zna koliko godina. Inače, u tekstu jer Ruža Tomašić okarakterizirana "hrabrim karakterom" što je osobina žena s kojima "baš i nije lako živjeti", uz ograđivanje od te tvrdnje u vidu riječi "smatraju mnogi", što je zapravo paravan s kojim se novinari služe za nagađanje prema vlastitom instinktu i osobnim mjerilima. Svaka čast! Samo hrabro naprijed!