Nova blamaža "24 sata"

Božidar Alajbegović

10. listopada 2005.

Nova blamaža "24 sata"

Kamen po kamen - palača, gaf po gaf - '24 sata' ... mogao bi biti novi reklamni slogan dnevnog lista po imenu '24 sata'. Prepuštam im ga na korištenje, besplatno čak. Na ovim smo stranicama otkrili već nekoliko gafova dotičnoga dnevnika, a novi, tko za koji već po redu sada je otkrio Feral Tribune i objavio ga na svojim stranicama, pod naslovom "24 sata dobila nepostojeću nagradu", što prenosimo u

Državna novinska agencija HINA 15. je rujna, pozivajući se na saopćenje marketinške službe dnevnog lista 24sata, emitirala vijest koja kaže ovako: "Dnevne novine '24sata' našle su se među najboljima u izboru internacionalnih medijskih projekata 'Fast Lane Media Awards' u ovoj godini, nakon što ih je vlasnik agencije za dizajn 'Winkreative' Tyler Brule u svojoj kolumni u Financial Timesu istaknuo kao najinovativniji koncept dnevnih novina." Dan kasnije, 16. rujna, tu je vijest prenio i Jutarnji list, a desetak dana poslije, točnije 28. rujna, preko pola stranice Večernjeg lista objavljen je oglas, odnosno reklama za list 24sata, u kojemu stoji da se radi o "najinovativnijem konceptu dnevnih novina". Da ne bi bilo zabune, u oglasu piše da je to citat iz Financial Timesa koji je rečenom tabloidu dodijelio priznanje što se službeno zove Fast Lane Media Award. Predivna bi to bila idila da nije tužne činjenice koja kaže da takva nagrada – ne postoji. O čemu se, zapravo, radi?

Radi se, zapravo, o kolumni Tylera Bruléa koju Financial Times objavljuje nešto duže od godine dana na zadnjoj stranici svog vikend-priloga i u kojoj se raspravlja o temama kao što su, primjerice, je li bolji escajg u prvoj klasi Singapore Airlinesa ili na prekooceanskim letovima u British Airwaysu, je li susjedstvo u Kopenhagenu primjerenije uspješnom poslovnom čovjeku od poseljačenog susjedstva u centru Londona, jesu li muški modni magazini ustvari zadovoljavanje egotripova fotografa nauštrb stvarnih potreba čitatelja... Prije nekog vremena autoru kolumne bilo je malo dosadno, pa je – za potrebe vlastitog teksta – odlučio ustanoviti priručnu privatnu nagradu (Fast Lane Media Award), te proglašavati laureate iz oblasti medija: sve se svodilo na nizanje Bruléovih omiljenih magazina i novina, radijskih postaja i televizijskih prezentera, a na listi su se našle i takve bizarnosti kao što je "najbolje ime za inozemnog dopisnika" (pobijedio je CNN-ov Matthew Chance) ili "najbolje izgledajuća čitateljica vijesti" (Katarina Sandström sa stockholmske SVT, ako vas baš zanima).

Brulé je u jednoj od svojih posljednjih kolumni, među ostalim žurnalističkim bizarnostima koje su mu privatno simpatične, spomenuo i 24sata, s tim da je to spominjanje ponajprije motivirano činjenicom koja kaže da mu je Mario Garcia, autor grafičkog koncepta zagrebačkog tabloida, dugogodišnji prijatelj: kolumnista Financial Timesa, uostalom, i nije zanimalo ništa osim grafičkog dizajna, jer dotični pouzdano ne zna ni riječi hrvatskoga. Marketinškoj službi 24sata, međutim, to je bilo dovoljno da se proglasi dobitnikom međunarodne nagrade i da o tome s ponosom obavijesti svekoliko lokalno općinstvo, uvlačeći u priču i Financial Times koji s nepostojećom nagradom nema nikakve veze. Pritom smo ostali uskraćeni za odgovore na neka banalna pitanja: u čemu se sastoji nagrada?; tko je bio u žiriju?; gdje se odigrala dodjela uglednog priznanja?; tko je primio nagradu i iz čijih ruku?...

Ostali smo uskraćeni zato što u cijeloj priči nije bilo ničeg osim jedne kolumne koju, vjerojatno, ni njezin autor ne shvaća tako ozbiljno kao što su je shvatili u redakciji najmlađeg domaćeg tabloida.

Napisao: Ivica Đikić, Feral Tribune, broj 1046. od 07. listopada 2005. godine