Zbog nogometa u kino dvoranu

Ivor Car

29. lipnja 2010.

Zbog nogometa u kino dvoranu

Gotovo da su poznati svi četvrtfinalisti Svjetskog nogometnog prvenstva, koje se, evo već punih 18 dana igra u Južnoj Africi, i to isprva bez Hrvatske i BiH reprezentacije, a potom i bez slovenske i srbijanske nacionalne momčadi. No, ovo nije nikakva sportska novica, već pokušaj da navodno najvažniju sporednu stvar na svijetu iskoristimo kako bi vas podgovorili da malo posjetite kino dvoranu, jer u zagrebačkom Dokukinu na rasporedu je par stvarno izvrsnih „nogometnih dokumentaraca“

Vas dvoje koji ste zainteresirani uvodom za trenutak osjetili impuls želje za kino dvoranom i dobrim dokumentarcem, obavještavamo da ovoga i sljedećeg tjedna u Dokukinu Croatia možete pogledati tri odlična, pa čak i neponovljiva dokumentarca na temu nogometa. A evo i koji su – „Drugo finale“, „Kao da nam je lopta pala na glavu“ i „Nogomet pod velom“. Ukoliko već iz naslova niste prepoznali o čemu se radi, objasnit ćemo vam u narednih nekoliko redaka.

S iznimnom žalošću što naš NezJa nije tu, jer je uzeo neplaćeni godišnji odmor i koristit će ga do daljnjeg, najavljujemo da je prvi film na rasporedu u subotu - „Drugo finale“. Upravo NezJa sada bi vam s takvom strašću ispričao sve o tom dokumentarcu, a ovako ću to morati ja, bez strasti, dakako. Naime, dvojica Nizozemaca nezadovoljni što se na Svjetsko prvenstvo 2002. godine nije plasirala njihova momčad, zbog čega su i izgubili volju za gledanjem prvenstva, odlučila su pronaći dva najlošija nacionalna tima na svijetu. I pronašli su ih u Butanu i Montseratu, barem prema FIFA-inoj ljestvici. Uz pomoć FIFA-e na dan održavanja finala prvenstva između Brazila i Njemačke, uspjeli su organizirati utakmicu između Butana i Montserata, kojoj je nazočilo čak 25.000 gledatelja. Cijeli spektakl otpočetka je snimljen kamerama i ponuđen vama na gledanje.

Zajedno s projekcijama „Drugog finala“, u Dokukinu će se prikazivati i slovenski film „Kao da nam je lopta pala na glavu“. Radi se o portretu Milka Đurovskog, nekadašnjeg napadača jugoslavenske nogometne reprezentacije i beogradske Crvene zvezde te potom i gradskog rivala Partizana. Prvo javno prikazivanje ovoga dokumentarca u Zagrebu, 2001. godine, prošlo je uz veliki incident, jer se zagrebačkim skinheadsima nije svidjelo što se u glavnom gradu njihove države prikazuje film o „nekom Srbinu iz Zvijezde“, bez obzira što je Đurovski Makedonac. Kako god, okupljeni poštovatelji dokumentarnog filma dobili su batine i rastjerani su bez da su odgledali film, a budući su danas neka druga vremena dokumentarac mirno možete pogledati u Dokukinu i vidjeti sagu o bivšem nogometašu koji se okušao čak i u pjevačkoj karijeri.

Treći film koji ćete u Katančićevoj moći pogledati u narednih tjedan dana je njemačko-iranski uradak „Nogomet pod velom“. Kamera prati njemačke nogometašice na putu u Teheran gdje trebaju odigrati utakmicu s Irankama, kojima je inače uglavnom zabranjeno i samo gledanje nogometa uživo, a ovo im je bio prvi pravi ogled. Kako one ne smiju na utakmice muških momčadi, tako i na susret s Njemicama na tribinama nije smjelo biti muškaraca, bez obzira što su nogometašice bile uredno zamotane i pod budnim okom policije za ćudoređe. Svojevremeno je ovaj dokumentarac pokupio nagradu Teddy na berlinskom filmskom festivalu, a najboljim ga je proglasila i publika na Zürich Film Festivalu.

U svakom slučaju sva tri filma vrijedi pogledati, pogotovo jer je ulaznica vrlo povoljna – 20 kuna. Evo i detaljnog rasporeda:

 

03.07., subota, 21.00 h
DRUGO FINALE, Johan Kramer, Nizozemska, 2002., 53’
+ KAO DA NAM JE LOPTA PALA NA GLAVU – PORTRET MILKA ĐUROVSKOG, Jasna Hribernik, Slovenija, 2000., 40’

04.07., nedjelja, 19.00 h
NOGOMET POD VELOM, David Assmann, Ayat Najafi, Njemačka/Iran, 2008., 86’

08.07., četvrtak, 19.00 h
DRUGO FINALE, Johan Kramer, Nizozemska, 2002., 53’
+ KAO DA NAM JE LOPTA PALA NA GLAVU – PORTRET MILKA ĐUROVSKOG, Jasna Hribernik, Slovenija, 2000., 40’

10.07., subota, 19.00 h
NOGOMET POD VELOM, David Assmann, Ayat Najafi, Njemačka/Iran, 2008., 86’

10.07., subota, 21.00 h
DRUGO FINALE, Johan Kramer, Nizozemska, 2002., 53’
+ KAO DA NAM JE LOPTA PALA NA GLAVU – PORTRET MILKA ĐUROVSKOG, Jasna Hribernik, Slovenija, 2000., 40’