Zajedno sa svinjom protiv rata

Ivor Car

16. studenog 2002.

Zajedno sa svinjom protiv rata

Tri dana u kavezu sa svinjom, način je kojim se belgijski umjetnik odlučio protestirati protiv naraslih tenzija između Sjedinjenih Država i Iraka. Sukob tih dvaju država ne komentira, kako ne bi zauzeo ničiju stranu, ali ima zanimljive izjave. Ideju je pokupio od Beuysa, Nijemca koji je protestirao protiv vijetnamskog rata, provevši tjedan dana u kavezu s kojotom.
Vijest je malo starija, ali u svakom slučaju zaslužuje da bude pročitana, pa makar i sa danom zakašnjenja. Riječ je o performanceu nazvanom "I love America and America loves me".
Inspiriran njemačkim umjetnikom Josephom Beuysom, koji je 1974. godine proveo cijeli tjedan u kavezu s kojotom, u znak protesta protiv rata u Vijetnamu, Belgijanac Benjamin Verdonck odlučio se na sličan način prosvjeda. Ovaj glumac i umjetnik odlučio je podići svoj glas protiv sve bližeg i izglednijeg rata između Iraka i Sjedinjenih Američkih Država, tako što će u Ghentu provesti tri dana u kavezu sa svinjom. Benjamin je inzistirao da ne govori ništa o samom sukobu, kako ne bi zauzeo niti jednu od sukobljenih strana. Tek je izrekao neke rečenice koje bi se mogle okarakterizirati kao natuknice. Primjerice:
"Naravno da je bitna činjenica kako je svinja prljava životinja, ali također kažu kako je svinja vrlo inteligentna. Ima ljudske oči ... ružičasta je, ista koža kao što je i moja!"
Nenoseći ništa osim donjeg rublja i čizama, ovaj tridesetogidišnjak sa svinjom će djeliti pokrivače, madrac, sijeno, ali i neke ne baš neophodne stvari kao što je televizor. Obližnji restoran ponudio se da će hraniti i Benjamina i svinju, cijelo vrijeme njihovog boravka u kavezu, koji bi trebao završiti danas. Jedino, eto, nismo uspjeli saznati što o svemu tome misli svinja, nekoliko dana prije kolinja.