Zagrepčani pod borom na božićno jutro dobili, da prostite, govno

Ivor Car

26. prosinca 2007.

Zagrepčani pod borom na božićno jutro dobili, da prostite, govno

I dok je većina Zagrepčana na božićno jutro, nakon (pre)obilne badnje večere, spavala snom pravednika, na središnjem gradskom trgu, pod golemim božićnim "drvcem", samo nekoliko metara od spomenika banu Jelačiću osvanuo je neobičan dar. Naime, netko je pod okićenim borom ostavio poprilično veliko, da prostite, govno, izrađeno od novinskog papira. Zahvaljujući jednom našem posjetitelju Lupiga je došla u posjed fotografije, do sada u Hrvatskoj nezabilježenog dara, a o autorovim namjerama možemo tek nagađati

Fotografiju neobičnog poklona dobili smo jučer na naš e-mail, s nama nepoznate adrese. Pošiljatelj, koji kaže kako je svakodnevni posjetitelj Lupige, u poruci je samo dometnuo da je prolazeći Trgom Josipa bana Jelačića u utorak oko 5 sati ugledao nesvakidašnji prizor i ovjekovječio ga svojim fotoaparatom (poprilično loše, moramo priznati, u što ćete se uskoro i sami uvjeriti). Kako doznajemo, već u prijepodnevnim satima komunalni djelatnici su uklonili dar neznanog šaljivđije, a je li događaj prijavljen policiji nismo uspjeli saznati. Komad izmeta vrlo vješto izrađenog od novinskog papira, napravljen je po uzoru na japanske i američke stripovske predodžbe ljudske stolice.

Možemo samo nagađati što je autor ovoga "projekta" želio poručiti svojim sugrađanima. Možda je Zagrepčanima odlučio pokazati što bi im darovala gradska ili čak državna vlast, kada bi imala hrabrosti otvoreno reći što misli o svojim "podanicima". Osobno, ne bismo isključili niti mogućnost da se radi o ukazivanju na sveopću komercijaliziranost Božića koji je postao danom na koji je najvažnije dobiti što skuplji poklon, a možda je na taj način kritizirao vjeru i samu božićnu priču ... a možda su i u šumi ... U svakom slučaju, riječ je o do sada nezabilježenom događaju u Hrvatskoj, a možda i u Svijetu. Zanimljivo je, kako nam je rekao naš posjetitelj, da se tik pored džinovskog dreka pronašao i paket s tridesetak knjiga, mahom dječje literature, kojeg je također ostavila neka misteriozna osoba (ista?!?) . Tko je uklonio knjige i na čijim će policama one završiti nije poznato.