Džamije u Sarajevu na čestitkama uznemirile Večernjak

Ivor Car

8. siječnja 2007.

Džamije u Sarajevu na čestitkama uznemirile Večernjak

Željko Komšić, primijetili ste dragi moji Lupeži, skandal je godine u susjednoj nam Bosni, a i Hercegovini. Ovaj put graknuli su načelnici hrvatske nacionalnosti. Barem tako kaže BH izdanje Večernjeg lista, iako su, čini se, pronašli samo jednog graktajućeg načelnika. Naime, njima je Komšić poslao razglednicu na kojoj se, među ostalim, vide minareti. Kažu škandalozno, čista provokacija, i to ne za Božić, nego Bajram

Čim sam na jednom internetskom portalu u susjedstvu vidio ovu vijest preuzetu od nepotpisanog izvora, odmah sam znao iz koje medijske huškačke mašinerije dolazi ta informacija. Dakako, sumnjate sada već i vi. Riječ je o bosanskohercegovačkom izdanju Večernjeg lista (da, ona novina čiji se gafovi više niti ne mogu nabrojati), a znajući to niti sekundu nisam posumnjao da je autorica teksta jedna vrsna novinarka (sic!) koja se odaziva na ime Ana Drmač (morat ću je jednom upoznati).

Elem, Drmačica piše kako nije ništa čudno da je član "Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda" uputio blagdanske čestitke na adrese nekoliko načelnika srednjobosanskih općina. No, Ani nikako ne ide u glavu kako to da na razglednici na kojoj je prikazana panorama središta Sarajeva, ima i džamija, te, u skladu s tim, kako to da je takvu skandaloznu sliku Komšić poslao baš načelnicima Hrvatima, i to za blagdane među kojima je i katolički Božić.

Informirajući se o slici, Drmačica je doznala da ju je naslikao "sarajevski umjetnik Fuad Arihodžić". Ovdje vrijedi malo zastati i ukazati na vrlu informativnost novinarke Večernjeg lista. Naime, ono što ona nije bila kadra doznati jeste da se čovjek zapravo zove Arifhodžić i da je riječ o doajenu likovnog stvaralaštva u njenoj zemlji. Taj slikar, već pedesetak godina poznat po oslikavanju tipičnog sarajevskog ambijenta, jedan je od rijetkih ovdašnjih autora čija je djela reproducirao i UNICEF (riječ je bilo o motivima Sarajeva, a uistinu je čudno da UNICEF-u tada nisu smetale sarajevske džamije na panorami grada). No, uzalud je to sve sirotom Fuadu, jer kada član Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda šalje čestitke, onda očito treba odabrati poštenog slikara, Hrvata i pravog katolika.


Motiv na spornoj čestitci

U građenju svoje priče, našla je Drmačica i pravog sugovornika - načelnika Kiseljaka, Mladena Mišurić-Ramljaka, a za pretpostaviti je da je dotičnu novinarku kontaktirao upravo Mladen i, ljut kao nekad njegov kolega Ivo Miro Jović, uputio je u ono što "ne valja" na Komšićevoj čestitci. Mišurić-Ramljak, stoji u tekstu, šokiran je čestitkom, a iako se ne spominje niti jedan drugi načelnik, Drmačica piše kako su "načelnici šokirani". Međutim, iole iskusniji novinar znat će da se iza floskule "kako su se žalili neki od njih" krije sura stvarnost - novinar nije imao više sugovornika/istomišljenika, jer bi u protivnom poimence nabrojao tko se to sve žalio. A čujte sada i što kaže načelnik Kiseljaka ...

- Najprije sam bio šokiran, a onda ljutit jer mislim da je riječ o provokaciji. Namjernoj ili ne, to najbolje znaju Komšić ili neki od njegovih brojnih suradnika Bošnjaka koje je zaposlio u svome uredu, rekao je Mišurić-Ramljak za Večernjak očekujući valjda da bi od Komšića bilo lijepo, kad već Hrvatima šalje čestitke, da sa slika odstrani sve vidljive džamije i na mjesto njih ostavi običnu prazninu. Pokušavajući doznati što se zapravo dogodilo i tko je, citiram, "odabrao za Hrvate-katolike neprimjeren motiv za blagdansku čestitku", Drmačica je nazvala glasnogovornicu Komšićevog ureda koja joj je rekla da se ovdje radi o "stvari umjetničkog senzibiliteta", kao i da se na istoj toj slici nalazi i zvonik crkve svetog Ante, inače najposjećenije katoličke crkve u Sarajevu. Ipak svaki lonac ima svoj poklopac, pa je glasnogovornicu samo za Večernjak poklopio kiseljački načelnik.


"Provokator iz reda hrvatskog naroda" - Željko Komšić

- Vjerski osjećaji nemaju nikakve veze s umjetnošću. Nema tog katolika, ma koliko on obrazovan i umjetnički i na svaki drugi način bio, kojeg džamije podsjećaju na Božić. Jednako kao ni Muslimana koje će ići u crkvu na svoj veliki praznik Bajram. Nema opravdanja za ovaj Komšićev potez koji nas je samo razljutio. Bilo bi bolje da nam nikakvu čestitku nije poslao, odgovorio je poprilično nesuvislo Mišurić-Ramljak koji neprimjereno kršćanskom duhu ne želi Komšićevu čestitku, pa makar ona bila samo za Novu godinu. Na samom kraju teksta predstavnik i, nadamo se, nipošto oličenje Kiseljaka, nanizao je još jedan biser komentirajući tvrdnju da on Komšiću nije poslao nikakvu čestitku.

- To je istina. Budući da se Komšić izjašnjava kao ateist, smatrao sam neprimjerenim čestitati mu bilo koji vjerski blagdan. No, možda mu pošaljem čestitku za Dan mladosti, našalio se vrckavi načelnik i tako pomogao Večernjem listu da na svojim stranicama ima zaleđinu objaviti još jedno sranje.