Za sve jezične dvojbe odsada je tu "Jezični telefon"

Božidar Alajbegović

2. veljače 2005.

Za sve jezične dvojbe odsada je tu "Jezični telefon"

Niste sigurni u svoju jezičnu kompetenciju? Bojite se raznoraznih etiketiranja zbog "nečistog" vokabulara? Vašim bojaznima na kraj odlučila su stati gospoda iz Odjela za hrvatski jezik osječkog ogranka Matice Hrvatske pokrenuvši projekt "jezični telefon". Daklem, dovoljno je obrnuti njihov broj i verbalnim je nedoumicama došao kraj, ša-la-laj-laj-laj-laj-laj

Glas Slavonije od 31.01.2005. piše kako je Odjel za hrvatski jezik osječkoga Ogranka Matice hrvatske pokrenuo jedinstvenu inicijativu - Matičin jezični telefon.

Petkom od 18 do 19 sati u prostorijama Matice na broju 031/283-449 jedan će član Odjela biti uz telefon, primati jezična pitanja građana i odgovarati na njih.

Jezični telefon krenuo je od petka 28. siječnja, kada je na jezična pitanja odgovarala voditeljica Odjela, Sanda Ham. Potom će, uvijek petkom i uvijek u navedenim satima, uz telefon "dežurati" Mirjana Smoje, Jasna Galić-Minarik, Mirjana Bogdanović i Ružica Filipović. U ožujku se nastavlja istim ritmom, ali tada na pitanja odgovaraju i ostali članovi - Vlasta Rišner, Irena Vodopija, Dubravka Smajić, Davor Tanocki ...

- Jezičnim telefonom želimo pomoći u uklanjanju raznih dvojbi, osigurati brzu i jednostavnu pomoć onima koje muči jezična nesigurnost, pomoći svima koji se ne snalaze u poplavi kojekakve jezične literature (u posljednje vrijeme dostupne čak i na kioscima) - jednom riječju, želimo njegovati jezičnu kulturu i održati je na visokoj razini. Na svaki ćemo upit odgovoriti telefonski, a ako bude bilo potrebno, i pisanim putem, ako je riječ o kakvoj jezičnoj dvojbi za koju je potrebno iscrpnije i oprimjerenije pojašnjenje, kazala je za Glas Slavonije Voditeljica Odjela za hrvatski jezik Matice hrvatske, Sanda Ham.