Talk show 'Sanja' o fenomenu bloga u Rvata

Božidar Alajbegović

12. prosinca 2005.

Talk show 'Sanja' o fenomenu bloga u Rvata

U četvrtak RTL-ov talk show 'Sanja' za temu ima fenomen bloga u Rvata. U tu svrhu nedavno je i plavokosa voditeljica otvorila svoj blog. Kad mogu Pusićka, Željko Malnar i Davorko Vidović, što ne bi i ona, jel' tako? Jakako! Kako će otprilike rasprava u rečenoj emisiji teći, vama će Lucy Fair, naša stara znanica, a vaša dopisnica iz Zone sumraka, reći

SRŽ STVARI

Kako objasniti fenomen bloga široj javnosti? Težak zadatak, trebalo bi okupiti stručnjake s raznih područja, a usmjeravanje diskusije povjeriti veoma informiranoj i svestrano obrazovanoj osobi. Na primjer - Miciki Peršun, voditeljici 'Cici-mici-na-šibici-showa'.

MICIKA: Dragi gledatelji, večeras govorimo o blogu! S nama je Mate Mantalo iz Suhe Mlake. Mate, recite nešto o sebi!
MATE: Ja, kao dijete, išo sam po vodu. Kažu da sam jednom pao u bunar, al se toga ne sjećam. Jer, kasnije u polju, ritnuo me tovar kopitom u čelo i stao sam zaboravljat stvari. Zato sam tri puta išo u sedmi razred.
MICIKA: Dakle, imate sedam razreda škole?
MATE: Ne, nego šest.
MICIKA: I što nam možete reći o blogu?
MATE: Mislim da je to super stvar!
MICIKA: Bravo! Molim pljesak za Matu Mantala, težaka koji se služi kompjutorom!
MATE: Ih, gdje bi ja znao sa tim?
MICIKA: Pa dobro, što ako vam netko malo pomaže u pisanju bloga? Važno je da imate svoj blog!
MATE: Ko, ja? Ma kakvi! Što će mi to?
MICIKA: A...tako...ovaj...da... Molim pljesak za Matu Mantala, težaka koji je na najboljem putu da savlada osnove informatike, jer smatra da je blog super stvar! A sada, pozdravimo našeg sljedećeg gosta, Zigfrida Piceka iz Zagreba! Vi provodite svo svoje vrijeme na internetu, kako to?
ZIGFRID: Hm, teško je reći. Bit će da sam takve naravi. Oduvijek su me osobito zanimale tehničke naprave. Još u ranoj mladosti dobio sam svoj prvi kompjutor, da odvratim misli od zdravstvenih teškoća. Jer, kao što vidite, meni raste gljiva na glavi. Otporna je na sve oblike terapije.
MICIKA: Jeste li razmišljali o tome da počnete nositi cilinder?
ZIGFRID: Zgodna zamisao! Moram priznati da mi dosad nije pala na pamet.
MICIKA. Umjesto toga, vi ste otvorili blog...
ZIGFRID: Moglo bi se reći. Moja je izraslina veoma osebujna. Mijenja boju i volumen, ovisno o raspoloženju i atmosferskim prilikama. Već godinama vodim privatni dnevnik o njoj, pa sam pomislio - možda bi ljudi čitali?
MICIKA: Koliko čujem, vaš je blog među najposjećenijima i prednjači po broju komentara?
ZIGFRID: Tako je!
MICIKA: Moje čestitke! Nagradimo glasnim aplauzom autora bloga 'Gljivanaglavi'! A sada, dragi gledatelji, stiže nam legenda interneta, čovjek koji je izazvao prvorazredni skandal - Bibi Gangster!!! O čemu si ti pisao na blogu?
BIBI: Kao i mnogi drugi, pisao sam o svom poslu. Ništa posebno, pljačka kladionice.
MICIKA: Ipak, u blogerskoj je zajednici došlo do nezapamćenog sukoba. Jedni su smatrali da tvoj slučaj treba iznijeti u širu javnost i prijaviti vlastima, a drugi su inzistirali na blogerskoj solidarnosti, čak i kad se radi o kršenju zakona. Kako si se ti osjećao?
BIBI: Kul! Izvrsno sam se zabavljao!
MICIKA: Ipak, posljedice nisu bile zabavne?
BIBI: Ma da, izgubio sam posao, izbacili su me iz bande. Neko vrijeme sam radio samostalno, a sad napokon imam partnera. Ovo je moj kompić - Pigi.
MICIKA: Dobro nam došao, Pigi! I ti si pisao blog, zar ne? Što je ono bilo - krađa ili utaja?
PIGI: Ne, ja sam odavao državne tajne, dok sam radio u diplomaciji.
MICIKA: A tako! Pljesak za Pigija! A kad smo već kod politike, dozvolite da vam predstavim jednu blogericu-političarku! Predlažem da urnebesnim ovacijama pozdravimo svima nam znanu Klementinu Mutivodu!!! Draga, poštovana i bez imalo ulizivanja, nadasve obožavana Klementino, opišite nam - kako ste došli na fenomenalnu ideju da otvorite blog?
KLEMENTINA: Moram priznati, sasvim slučajno. Baš u jeku prošle predizborne kampanje, neočekivano sam uhvatila malo slobodnog vremena, pa rekoh - hajde da se okušam u nečem novom. I tako sam počela na blogu, skromno i samozatajno, iz posve osobnih razloga, a ne u svrhu pridobivanja još pokojeg glasača, kao što neki zlonamjerno interpretiraju.
MICIKA: Sram ih bilo!
KLEMENTINA: A da ne spominjemo klevetnike koji se usuđuju tvrditi da nisam autorica svog bloga. Kao da ja, visokoobrazovana i stručna na više područja, ne bih bila u stanju raditi blog. Svašta. Ništa lakše od toga. Uđem na internet, pa se tamo ufašira...ušifriram...
MICIKA: Da, treba se ulogirati...
KLEMENTINA: Naravno, ušlogirati i onda se...
MICIKA: Piše.
KLEMENTINA: Jasno!
MICIKA: Bravo, Klementina! Molim aplauz, uz frenetično vrištanje i toptanje nogama, u trajanju od deset minuta!!! I sad, nakon što smo rasvijetlili pojam bloga sa svih strana i uspješno ušli u srž stvari, možda da još par riječi kaže teoretičar medija, koji je nedavno obavio opsežno komparativno istraživanje blogerske kulture kod nas i u svijetu. Samo brzo, jer imamo još dvije i pol minute do kraja emisije!

Lucy Fair (http://olifant.blog.hr), vaša dopisnica iz Zone sumraka