Slušaj mater

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Slušaj mater

Došao je i taj dan! Nakon što je trebao izaći već mali milijun puta, napokon je izašao prvi samostalni album Ede, poznatijeg kao Edo maajka. Moja preporuka je jasna i reći ću je samo jedanput: dogovorite se, skupite se i odmah sutra po CD ili barem kazetu.

Čast mi je najaviti vam izlazak prvog samostalnog albuma, muzičara, nama svima dragog, fenomenalnog Ede Maajke. Album će od sutra biti u prodaji u svim dobrim i valjanim CD shopovima, a nedugo nakon toga, kad ga se pirati dočepaju i na svim valjanim tržnicama. Vrijedan je to čovjek, pravi Bosanac, samo radi. Nama koji ga pobliže poznajemo jasno je koliko je Edo sebe dao kako bi taj album ugledao svjetlo dana. Meni se čini dao je i previše. O njemu samom ne treba previše govoriti. Posjetitelji ove stranice već dugo vremena saznaju ponešto o njemu i njegovim dogodovštinama putem njegovih kolumni, ali bio bi red ponešto reći i o samom albumu.
Dakle, album izlazi pod okriljem izdavačke kuće Menart, pod naslovom “Slušaj mater”. Ako se budete odvažili na slušanje matere imat ćete priliku doživjeti 16 pjesama i tri recitacije, čiji je autor, ne treba posebno naglašavati, sam Edvard. Pruža vam se nevjerojatna prilika da uživate u 73 minute materijala, koji je većim dijelom sniman još davne 2001. godine. U snimanju su sudjelovale i još neke zvijezde hrvatske hip-hop scene, kao što su Nered, Stoka, Remi, Bizzo, Mirza (XL), El Bahattee, Nikola (Sane), te Sandra i Andrea. Od producenata koji će se moći pohvaliti s činjenicom da su sudjelovali u ovom ostvarenju su najeminentnija producentska imena ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi. To su Dash (11 stvari), Koolade (2 stvari) i Shot (3 stvari). Sve pjesme su nabijene jakim tekstovima, bolje rečeno pričama, koje su majstorski ispričane. Slično je to napetoj knjizi čiji kraj od znatiželje nikako ne možete dočekati. Bez obzira na to volite li hip hop ili ne, tekstovi će vas dočekati na prvu i pogoditi vas tamo gdje ste to najmanje očekivali. Nema to veze sa socijalnim ili nekim drugim angažmanom, na kakav ste navikli kod nekih drugih izvođača. Ovdje ćete dobiti jednu jedinstvenost i zasigurno, to će biti nešto drugačije, nešto što niste čuli i ne sliči na bilo šta drugo.
U razgovoru sam Edo smatra kako će najveći uspjeh postići pjesme “Molitva”, “Mahir i Alma” i “Prikaze”, dok su uvjerljivo najveći favoriti vašeg novinara (Ivor-Car) “Jesmo’l sami” I “San”. Kao što vidite ni Edo, a ni ja nismo naveli stvar za koju je snimljen i prvi spot, koji ćete uskoro moći vidjeti na vašim televizijskim ekranima, onaj za pjesmu “Znaš me”. Čiji je to favorit, ne znamo.
Nakon što je izdao ovaj album, Edu Maajku ćete moći vidjeti 26. ovog mjeseca u popularnom Aquariusu, na žalost samo s tri svoje stvari. Zbog ljetnih aktivosti kojima pribjegava većina Zagrepčana (bijeg na more), prava promocija albuma dogodit će se tek u rujnu na pozornici istoimenog kluba.
Kako je izlazak albuma kasnio nekoliko mjeseci i bio najavljivan za nekoliko termina, Edo za to vrijeme nije mirovao. Taj bauštelac je već napravio sve stvari za novi album, pa čak ima i njegovo ime "No sikiriki-bez sikiranja". Kao što govori i samo ime ovog budućeg Edinog albuma, veći broj stvari će odisati velikom dozom optimizma, sve pod motom-no sikiriki.
Za kraj trebalo bi reći kako Edu nisam hvalio zbog toga što smo prijatelji i što je kolumnista ove stranice, već iz razloga što mi je jednom davno dao kazetu sa svojim stvarima koje su mi nevjerojatno "legle" pa iako ne volim hip hop, kazetu mjesecima nisam vadio iz kasetofona, a budući da je kasetofon u autu, stvari je čulo mnogo ljudi i svi su bili oduševljeni, baš kao ja. To sve ne znači da mi Edo ne dođe bar pivu.