UNDER PRESSURE: Šuker preživio sastanak, Jadranka pod pritiskom

Ivan Kegelj

16. prosinca 2010.

UNDER PRESSURE: Šuker preživio sastanak, Jadranka pod pritiskom

Prema informacijama koje su u prometu nakon sastanka užeg vodstva HDZ-a, Jadranka Kosor nije uspjela u naumu da nogira neke od ministara. Bila je to još jedna rekonstrukcija Vlade u pokušaju. U okolnostima antikorupcijske kampanje smjene se u HDZ-u doživljavaju kao politička smrt ili put za pritvor, pa se svi skupa nogama i rukama odupiru ideji osvježavanja vlasti. Premijerka je pod nemalim pritiscima. Valja očekivati daljnje raslojavanje stranke. Evo što o okolnostima unutar HDZ-a kaže veleposlanik SAD-a


SAD veleposlanik James Foley. Obratite pažnju na prst


C) COMMENT: Volja Jadranke Kosor da se suprotstavi korupciji čini se iskrena. Ali gotovo sigurno uključuje neke elemente političke kalkulacije. Prvo, strategija jednostavnog poricanja, ignoriranja ili zaustavljanja korupcijskih istraga postajala je neodrživa, prije svega jer je USKOK postajao sve efikasniji. Pokušaj zaustavljanja USKOK-a, kao što su neki HDZ-ovi tvrdolinijaši navodno sugerirali, bio bi dočekan s jakom međunarodnom osudom i naštetio bi hrvatskim nastojanjima za ulazak u Europsku uniju.

Drugo, Kosor se uzdigla na vrh stranke bez mandata glasača i s malo onakvih čvrstih veza kakve imaju stranački baruni. Može biti prilično zadovoljna kad vidi da su njezini unutarstranački rivali oslabljeni sve agresivnijim i slobodnijim antikorupcijskim istragama. Napokon, zbog HDZ-ove trenutne nepopularnosti Kosor je možda jednostavno izračunala da ima malo za izgubiti i da je najbolje odmah početi mijenjati HDZ-ov imidž, prije idućih izbora koji se moraju održati u jesen 2011. godine, ali bi mogli doći već u proljeće 2010. godine ako vladajuća koalicija pukne. Dakle, dok događaji iz posljednjih mjeseci signaliziraju da je došlo do napretka, još uvijek je prerano proglasiti pobjedu u borbi protiv korupcije u Hrvatskoj. Nijedna osuda "velikih riba" nije zasad sigurna. Jadranka Kosor sad već možda primijeti da napetosti stvorene antikorupcijskim slučajevima mogu zakomplicirati suočavanje s poteškoćama kao što je ekonomska kriza i završavanje pregovora s Europskom unijom. Ipak, ovo bi mogao biti prijelomni trenutak za Hrvatsku, koji je omogućila neočekivana liderica čija stranka sebi ne može u ovom trenutku priuštiti da se s njom raziđe.  END COMMENT.

JAMES FOLEY / 2009-10-30 15:03:00


izvor WikiLeaks


Lupiga.Com