DOBRO UTVRĐENO GRADIVO: Premijerka Jadranka Kosor studirala punih deset godina

Ivan Kegelj

3. prosinca 2010.

DOBRO UTVRĐENO GRADIVO: Premijerka Jadranka Kosor studirala punih deset godina

Jutarnji list načeo je jučer nebitnu temu, koja se tiče studentskog staža ministra Šukera, a zapravo govori o otvaranju lova na velikogoričkog stručnjaka za posuđivanje novca. Mi na ovom mjestu produbljujemo nebitnost, pa donosimo novicu o studentskom stažu Jadranke Kosor. Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu šefica države apsolvirala je u solidnom roku od deset godina, što u njezinom životopisu nije navedeno. Čemu se onda čuditi studiranju ministra financija? Pa red je da šefica bude bolja od svojih ministara


Zgrada u kojoj se premijerka mučila cijelo jedno desetljeće

Ministar financija Ivan Šuker već mjesecima je glavni kandidat za žrtvenog jarca te se očekuje da će predsjednica Vlade Jadranka Kosor njegovo ime prekrižiti s popisa članova najvišeg tijela izvršne vlasti pri predstojećoj rekonstrukciji Vlade. Kao takav, unaprijed prekrižen, ministar financija stigao je u red onih dužnosnika koje se neometano može medijski cipelariti, s povodom ili bez njega. Zato nas niti najmanje nije iznenadila naslovnica dnevnih novina gdje je spektakularno otkriveno je Ivan Šuker diplomirao tek u 40-toj godini života, nakon 21 godinu studiranja. Ono što se u uobičajenim okolnostima otkriva još prije imenovanja ministara, čim su imena za pojedine funkcije poznata medijima, u našim neuobičajenim okolnostima otkriva se tek nakon što je ministrima spremljena pedala. Tako je Jutarnji list otkrio da je Šukeru trebala 21 godina da završi studij ekonomije tek sedam godina nakon što je spomenuti imenovan na svoju dužnost.

 
Mama, ja diplomir'o!

Začuđujuće je, međutim, kad su već otvarali ovu temu, da urednici Jutarnjeg uz tekst o Šukerovom studiranju nisu stavili barem jedan okvirić, u kojem bi pripomenuli da je predsjednica Vlade Jadranka Kosor Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu pohađala punih deset godina. Ovaj podatak nije im bio nepoznat, jer na stranicama Jutarnjeg isti je jednom već objavljen. U svibnju prošle godine premijerkine studije novinari su obradili u testu pod naslovom "Ministre, kakav ste bili student?" Aktualna šefica u to vrijeme bila je još potpredsjednica Vlade.

Kao osnovni razlog dugovječnog studiranja Kosorica je tad istaknula činjenicu da je u vrijeme studija bila angažirana na Radio Zagrebu te da se školovala novcem koji je sama zaradila. Tom prilikom otkrila je i da je u vrijeme socijalističke Jugoslavije nemilosrdno ugnjetavana zbog - poezije. 

- Iako sam u gimnaziji bila superodlikašica, stipendiju nisam dobila jer mi je Matica Hrvatska objavila zbirku ljubavnih pjesama pa su me proglasili nacionalistkinjom, ustvrdila je tad premijerka. Začudo, zbog zbirke poezije ona nije završila na Golom otoku ili u zatvoru Sremska Mitrovica. Perfidne komunističke vlasti zadovoljile su se blažom kaznom, pa su joj onemogućile stipendiju i zauvijek je ostavile bez šansi da se upiše u Društvo političkih zatvorenika.

U tekstu koji govori o studiranju ministra financija, Jutarnji list istaknuo je očitim da je Šuker "zatajio pravi podatak o godini u kojoj je dobio diplomu najvišeg stupnja svog obrazovanja". Uobičajeno je, piše u tekstu, "da se u biografijama navede najviše zvanje i godina u kojoj je ono stečeno", što u ministrovom životopisu, primijećeno je, nije zabilježeno. Međutim, isti podatak nije zabilježen niti u životopisu Jadranke Kosor. "Obrazovanje: Diplomirala na Pravnom fakultetu u Zagrebu." Tako stoji u premijerkinom životopisu, pa se slijedom logike teksta o ministru financija ovdje također može reći da je premijerka "zatajila pravi podatak o godini u kojoj je dobila diplomu najvišeg stupnja obrazovanja".

 
Premijerka je u srednjoj bila vrijedna kao pčelica, ali avaj - zbog ljubavne poezije proglasiše je nacionalistkinjom

Dakako, potpuno je nebitno koliko dugo je studirao ministar financija, kao što je nebitan i premijerkin studentski staž. Fakultetska diploma nije uvjet za poziciju u Vladi. Napis o Šukerovom studiranju govori tek o otvaranju sezone lova na velikogoričkog ministra, kojem je šefica zbog nepopularnosti spremila pedalu, e kako bi neopterećena krenula u nove izborne pobjede. Međutim, kad je ovo pitanje već otvoreno, našli smo zgodnim pripomenuti da niti premijerka nije svjetska rekorderka u savjesnom studiranju, pa neka ostane, eto, zabilježeno da je zbog strašnog pritiska komunističke vladavine državna čelnica Pravni fakultet studirala jedno puno desetljeće.    


Lupiga.com