Jadranka Kosor upravo pokušava smijeniti ministre!

Ivan Kegelj

15. prosinca 2010.

Jadranka Kosor upravo pokušava smijeniti ministre!

U trenutku dok pišemo ovaj tekst (srijeda - 18.30 sati) u tijeku je sastanak užeg vodstva HDZ-a. Tema sastanka smjene su članova Vlade i odabir novih ljudi na njihovo mjesto. Jadranka Kosor napokon je odlučila povući najmanje mjesec dana iščekivani potez. U okolnostima antikorupcijske kampanje, a s obzirom na tekuće istrage, smjena s ministarskog mjesta nekog od ministara mogla bi odvesti ravno u pritvorsku jedinicu Remetinec. Evo kakve informacije o kandidatima ima Lupiga


U novinarskim krugovima, dakle, spekulira se da će bez ministarske pozicije ostati Branko Vukelić i Ivan Šuker. Možda im se priključi još netko, ali njih dvojica zasad imaju najveće šanse. Odluku bi premijerka trebala objaviti sutra. Prema informacijama koje cure u javnost, u Vladi ostaju lički ministar Dado Milinović i zadarski Božidar Kalmeta. Ukoliko se ove vijesti pokažu točnim, onda je jasno da premijerka Jadranka Kosor u ovom trenutku nema snage za radikalne zahvate. Božidara Kalmetu ona je jednom već pokušala smijeniti, ali joj to nije pošlo za rukom. Ova dva dužnosnika za sobom vuku repove sumnji u korupciju i kriminal, ali donose i priličan broj zastupnika u Saboru. Ukoliko Kosor uistinu bude kanila čistiti stranku od kadrova čija imena su u javnosti percipirana kao sinonim za kriminalne aktivnosti, Milinović i Kalmeta bit će ostavljeni za kraj. Kosor će ih u tom slučaju otpisati tek ukoliko je potvrdi Sabor HDZ-a. Ministarski dvojac svjestan je svog položaja, pa će uraditi sve da do te potvrde ne dođe.

Za kraj još valja dodati da je HDZ potpuno paraliziran. U stranci kola informacija o popisu od stotinu članova stranke, koji imaju biti ispitani u predmetu Sanader. Ovog ispitivanja više se boje oni koji se nemaju zašto bojati, nego prekaljeni igrači ogrezli u dealovima s podzemljem, prizemljem i nadzemljem. Međutim, stranka više ne drži konce istraga u svojim rukama. Sad je presudna uloga Tomislava Karamarka i Mladena Bajića, što ne zvuči ohrabrujuće, ali dobra vijest - oh nebesa - jest da cijelu antikorupcijsku igru budno nadzire veleposlanstvo SAD-a.


Lupiga.Com