Ukrajinski izbori

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Ukrajinski izbori

Još su jedni izbori prošli. Ovaj put u Ukrajini. Različitost od većine nama poznatih izbora je to što su ovi bili poprilično tijesni. Sličnost pak s nama poznatim izborima je ta što je uočeno niz nepravilnosti i što će se vladati na osnovu koalicija i to po proruskom i po prozapadnom ključu.
U nedjelju su diljem Ukrajine održani opći izbori na koje je izašlo oko 62% stanovništva s pravom glasa. Lagano se pristupilo prebrojavanju glasačkih listića i došlo se do zaključka kako su pobijedile reformističke stranke. No pobjeda je bila iznimno tijesna.
Pa da vidimo tko će i u kolikom broju popuniti ukrajinski parlament koji strankama nudi iznimno veliki broj stolica, čak 450.
Prema sadašnjim saznanjima savez reformnih snaga pod vodstvom bivšega premijera Juščenka trebao bi dobiti 112 poslaničkih mjesta u tamošnjem parlamentu. Savez stranaka "Za ujedinjenju Ukrajinu", pod "tihim vodstvom" predsjednika Kučme, trebao bi poslati 104 glavešine. Komunisti sve više tonu i od najveće stranke parlamenta spali su na samo jadnih 67 poslaničkih mjesta, a na prethodnim izborima su dobili 113. No neki podaci ipak idu u prilog ovoj proruskoj stranci, pa se govori kako oni imaju mogo više glasova od ovih do sada izbrojanih.
Nakon izbora uslijedilo je bacanje drvlja i kamenja sa svih strana. Tako Juščenko iako je dobio najviše glasova nastavlja s tvrdnjama kako je vlada namjestila izbore, te da njihovi ljudi na terenu govore o mnogo više reformističkih glasova. Mnoge svjetske i domaće nezavisne (a bilo je tu i zavisnih) udruge su nadzirale glasovanje. Među njima se našao i naš iskusni Gong, koji se vjerujem tamo susreo s nekim drugačijim nepravilnostima nego što su tu kod nas. Uglavnom svi nadziratelji se slažu da su uočene mnoge nepravilnosti. Tako su oni kojih ima svugdje (čitaj-Ameri), na osnovu izvješća svojih "špijuna" ove izbore proglasili neslobodnim i nepravednim. S druge strane Rusi su izrazili svoje zadovoljstvo izborima jer smatraju da su bili potpuno legitimni. Svi se bore za svoj zalogaj, jer Ukrajina je velika zemlja s 50 milijuna stanovnika.
Sigurno je da parlament s ovakvom podjelom ne može funkcionirati, budući da su sve stranke daleko od većine. Tako se sada planiraju neke koalicijice kako bi netko ipak osigurao vlast. Sigurno je i da će u koalicijama igrati ulogu i one male stranke koje su uspjele preći izborni prag od 4%, a njih je ukupno šest. Koalicije će se stvarati po "orijentacijskom ključu", dakle na jednu stranu proruski orijentirane stranke, a na drugu one orijentirane prema Europi i NATO-u. Neki čak predviđaju masovne prosvjede u kojima bi se pozivalo na svrgavanje predsjednika Kučme, kojega bi u tom slučaju mogla uzeti u zaštitu velika majka-Rusija, dok bi se za prosvjednike zauzeli Ameri.