U počast - Ol' Dirty Bastard

Božidar Alajbegović

17. studenog 2004.

U počast - Ol' Dirty Bastard

U subotu 13.11., dva dana prije njegovog 36. rođendan, iznenada se ugasio život Russell Tyrone Jonesa a.k.a. Ol' Dirty Bastarda, jedne od legendi rap i hip-hop glazbe. Uzroci smrti još se utvrđuju, a tekstom koji slijedi odajemo počast tom prerano preminulom hip-hop velikanu, te sve neupućene upoznajemo s njegovom glazbenom karijerom

Ol' Dirty Bastard, osnivač  Wu-Tang Clana i jedna od najekscentičnijih osobnosti hip-hop muzike, iznenada je umro u subotu 13.11. u New Yorku, dva dana prije svog 36. rođendana. Reper čije je pravo ime bilo Russell Tyrone Jones, "žalio se na otežano disanje i bolove u grudima ranije toga dana", izjavio je glasnogovornik grupe.

Ol' Dirty Bastard bio je u  Wu-Tangovom studiju gdje se pripremao za nastup banda koji je te večeri trebao održati svirku u New Jerseyu, kada se iznenada u 16:35 srušio. Hitna pomoć je u kratkom roku došla, ali nisu bili u mogućnosti spasiti ga, te je u 17:04 proglašena smrt. Autopsija koja je provedena u ponedjeljak nije dala konačne i sigurne uzroke smrti, pa će se morati pričekati još desetak dana kada budu dovršeni toksikološki testovi i testovi uzoraka tkiva. Jarred Weisfeld, menadžer Ol' Dirty Bastarda za medije je izjavio kako reper već duže vrijeme nije konzumirao drogu te da je ODB bio "sušta suprotnost od onoga kakvim ga je javnost doživljavala". "He was the teddy bear", rekao je za glazbenika koji će, osim po svojoj muzičkoj inovativnosti nažalost biti upamćen i po svojim brojnim sukobima sa zakonom

Ol'  Dirty Bastard bio je jedan od devetorice članova  Wu-Tang Clana, koje je njihova raperska vještina pretvorila u prave superheroje crnačkih geta, a njegov je brzometni vokalni rap stil bio ključni element prepoznavanja Wu-Tang Clan poetike. Rođen je u Brooklynu i praktički odgojen na ulici. Njegovi rođaci poznati kao RZA i GZA "zarazili" su ga rapom i hip-hopom, te je zajedno sa njima početkom ' 90-tih osnovao Wu-Tang Clan. Jones je uzeo nadimak Ol' Dirty Bastard jer njegova rafalna vokalna paljba nije imala sličnog prethodnika. No, tokom karijere on se javljao i pod drugim nickovima, poput npr Osirus, Joe Bannanas, Dirt Dog, Unique Ason, Big Baby Jesus and Dirt McGirt. Poslije masovnog uspjeha Wu-Tang Clanova debija iz 1993.  Enter the Wu-Tang (36 Chambers), članovi su se posvetili solo karijerama.

Kao i velik broj drugih rap i hip-hop zvijezda, i Ol' Dirty Bastard imao je problema sa zakonom. Tako je 1998. godine priznao napad na svoju suprugu Icelene Jones, a godinu ranije bio je uhićen zbog trogodišnjeg neplaćanja alimentacije za troje djece koje ima sa spomenutom Icelene. 1994. godine jedan ga je bruklinški reper upucao u trbuh, a 1998. godine zaradio je i metak u leđa za vrijeme, kako tvrdi, oružane pljačke njegovog bruklinškog stana (odbio je bolničko liječenje i napustio je bolnicu usprkos upozorenjima doktora). 1998. godine je uhapšen zbog krađe 50$ vrijednih tenisica(!), a jedna od bivših djevojaka ga je tužila zbog navodnih "prijetnji smrću". Ranije te godine bio je uhapšen i zbog navodnog pucanja na policajce, a ta se optužba kasnije ispostavila neosnovanom. Iste je te godine policija u njegom autu pronašla crack, zbog čega je osuđen na tri godine uvjetno te je poslan na liječenje od ovisnosti, koje je nakon kratkog vremena napustio te je proglašen "bjeguncem pred zakonom". 2001. godine je uhapšen i sproveden na dvogodišnje izdržavanje kazne u isti zatvor u kojemu je svojedobno i Tupac "odležao" svoje.

Nakon izlaska iz zatvora odlučio se smiriti i obnoviti svoju glazbenu karijeru te je ubrzo počeo snimati novi materijal pod imenom Dirt McGirt. Na tom je materijalu surađivao sa Busta Rhymesom, Ludacris and Pharrell i Macy Gray, a njegov menadžer tvrdi kako će taj i još neki materijali, poput albuma kojega je snimao s prijateljima iz banda Brooklyn Zoo, uskoro biti objavljeni. Wu-Tang Clan su se ponovo okupili prošloga ljeta i održali zapažen koncert u Kaliforniji koji je nedavno objavljen  pod naslovom Disciples of the 36 Chambers: Chapter 1.

"Kroz svoju solo karijeru i suradnju sa Wu-Tang Clanom kao izvođač, producent i tekstopisac, ODB dao je oblik čitavom jednom glazbenom pokretu" izjavio je Steve Rifkind, jedan od šefova Loud Recordsa. A o njegovom najpoznatijem singlu "Shimmy Shimmy Ya" Nomadovci su svojevremeno rekli ovo: "Onog trenutka kada iz zvučnika zaori najsirovija strast u obliku "Ooh baby, I like it raaaw!" svjesni smo da s ovom uličnom igrom nema, a niti će ikada biti zajebancije. Stari prljavac grize, laje i slini, a mi molimo za još prije samog kraja, jer ova "psycho killa" komadina stvara ovisnost o kakvoj nikotin i heroin mogu samo sanjati. Dobro, ne baš, ali svejedno."