Top 9 priča Wikileaksa do objave dokumenata o Iraku i Afganistanu

Ivan Kegelj

25. listopada 2010.

Top 9 priča Wikileaksa do objave dokumenata o Iraku i Afganistanu

Wikileaks, zviždačka web stranica objavila je 400 tisuća dokumenata o američkom ratu u Iraku i time nadmašila uspjeh postignut ljetos, kada je istim putem iscurilo 70 tisuća klasificiranih dokumenata o sukobu u Afganistanu. Na ovom mjestu donosimo devet najvećih priča objavljenih putem te stranice, od objave dokumenata o Iraku i Afganistanu, među kojima su najpoznatije one o ubojstvu novinara Reutersa, „scijentološkoj bibliji“, „globalnom zatopljenju“ te e-mail računu bivše kandidatkinje za šeficu SAD-a, Sarah Palin

 

Wikileaks, podsjetimo, stranica je koja vam nudi siguran način da objavite dokumente od važnosti za javni interes. Tekst je preveden sa stranice www.telegraph.co.uk, a redni brojevi ne određuju važnost svake od deset navedenih priča ...

 

1. Napad Apache helikoptera na civile u Iraku

Užasavajući video koji prikazuje ubojstvo 15 civila u Iraku, među kojima i dvojice novinara Reutersa. Ubijeni su iz rafalima iz strojnice Apache helikoptera, a sve su snimile kamere američke letjelice. Svijet je ostao užasnut smijehom posade helikoptera nad mrtvim tijelima i huškanjem: spali ih - nastavi pucati, nastavi pucati!

Američka vojska odbila je kazniti vojnike iz helikoptera, objašnjavajući da su se civili našli na području gdje njihove trupe često nailaze na zasjede.

- U tom trenutku nismo mogli biti sigurni imaju li u rukama (Reutersovi novinari) kamere ili oružje, službeno je pojašnjenje američke vojske. Brat jednog od ubijenih Reutersovih novinara bio je skeptičan prema ovoj izjavi: "Pitam se kako izvrsno obučeni američki piloti sa svim svojim informatičkim pomagalima ne znaju razlikovati kameru od raketnog bacača".

2. Operativne procedure u logoru Guantanamo Bay 

"Standardne Operativne Procedure u Kampu Delta" naziv je priručnika američkih vojnika koji rade sa zatvorenicima u Kampu Delta. Wikileaks ga je objavio 2007. godine. Udruge za zaštitu ljudskih prava izrazile su veliku zabrinutost otkrićem da službeni priručnik vojnike napućuje da Crveni križ sa zatvorenikom ne smije dođi u kontakt najmanje četiri tjedna od dana zatvaranja. Također, priručnik koji je Wikileaks učinio dostupnim propisivao je da zatvorenici mogu dobiti specijalnu nagradu za dobro ponašanje i suradnju. Specijalna nagrada sastojala se u - jednoj roli toalet papira.

3. "Sabrane tajne scijentološke Biblije"

Godine 2008 Wikileaks je javnosti dostupnim učinio "sabrane tajne scijentološke Biblije", uključujući insajderske informacije o čudnim praksama u kontroverznoj crkvi. Dokumenti su otkrili nešto o scijentološkom ustroju: vjernici je omogućeno da napredu do devet razina unutar crkve. Deveta razina najviše je što sljedbenik može dogurati. U dokumentima se našla i instrukcija vjernicima da u svrhu duhovnog razvoja postojano provode i one vježbe koje je teško za razumjeti. Evo jedne vježbe scijentološke crke: "Odredite jednu veću gomilu ljudi. Opisujte ih kao gomilu, a zatim jednog po jednog i ponavljajte to sve dok ne dođete do spoznaje. Zapišite spoznaju!" Ove i ovakve duhovne vježbe napisao je sam osnivač scijentološke crkve L. Ron Hubbard. Odvjetnici Crkve u Scijentologa pokušali su prisiliti Wikileaks da povuče informacije, prikazujući objavljeni materijal "naprednom tehnologijom scijentološke religije". Wikileaks je odbio povući objavljene dokumente.

4. E-mailovi Ekipe za istraživanja klimatskih promjena Sveučilišta East Anglia

Više od deset tisuća e-mailova slanih razdoblju dužem od deset godina objavio je Wikileaks zahvaljujući anonimnom hackeru koji je do njih došao. Radi se o mailovima osoblja Ekipe za istraživanje klimatskih promjena sveučilišta East Anglia. Mailovi su pokazali da se istraživačka ekipa znanstvenika služila trikovima kako bi pokazala da se zemlji događa globalno zatopljenje te da je za to odgovoran čovjek. U jednom mailu tako se kaže: "Upravo sam dovršio Mikov Nature (znanstveni časopis) trik dodavanja stupnjeva u realnom vremenu za svaku seriju u posljednjih dvadeset godina (od 1982. godine naovamo),". Objava materijala dočekana je s komentarima da je riječ o "najgorem znanstvenom skandalu naše generacije". Šef istraživačkog tima, profesor Phil Jones, dao je ostavku nakon što je materijal objavljen. Istraga je pokazala da nije bio umješan u slučaj te je vraćen na mjesto šefa sveučilišnog tima za istraživanje klimatskih promjena.

5. Australska crna internet lista

Australska vlada prošle godine nakanila je provesti projekt "Great firewall of Australia", koji je imao za cilj spriječiti korisnicima interneta pristup web stranicama koje vlada smatra neprikladnim. Wikileaks dočepao se popisa nepoželjnih stranica i objavio tu "australsku crnu listu" na svojim stranicama. Vlasnici Wikileaksa učinili su to unatoč upozorenjima sidnejskog sveučilišta Bjorn Landfeldt, točnije njegovih profesora koji su sudjelovali u kreiranju popisa. Oni su tvrdili da popis predstavlja "kondenziranu enciklopediju izopačenosti i potencijalno vrlo opasnih materijala" i "najgoru noćnu moru za zabrinute roditelje", čija djeca bi bez vladinog projekta sigurno potražila rečenu "kondenziranu enciklopediju". Objavljeni popis je otkrio da su se na listi našli neki unosi na Wikipediji, Youtube video materijali, stranice nekih religijskih zajednica, fetišistički portali te straight i gay pornografija. Između ostalog, na popisu je bila i stranica jedne turističke agencije te stranica stomatologa iz Queenslanda.

6. Izvještaj Trafigura's Minton

Prošle godine Internet je poludio kad je naftna kompanija Trafigura pokušala spriječiti objavljivanje njihove interne studije o zdravstvenim efektima odlaganja naftnog otpada u Africi. U izvještaju koji je pisao znanstveni savjetnik kompanije John Minton stajalo je da je način zbrinjavanja otpada u Africi kojim se služi Trafigura - amaterski te na mjestima odlaganja otpada po svemu sudeći prijeti opasnost od ubojiti kemijskih spojeva. Navedeno je da kemijski elementi na mjestima odlaganja otpada mogu ostaviti znatne posljedice za zdravlje onih koji s njim dođu u dodir te su nabrojane opekotine i cijeli niz zdravstvenih ugroza koje mogu dovesti i do smrti. Do dokumenata je došao Guardian, ali Trafigura je ishodila sudsku zabranu objave. Uskoro je dokumente dobio Wikileaks i u roku od jednog sata informacije su već putovale twitter kanalom.

7. Članstvo Britanske nacionalne partije

Imena, adrese i zanimanja 13.500 članova ultradesničarske British National Party objavljeni su na Wikileaks 2008. godine. Lista je uključivala i imena nekolicine policijskih i vojnih dužnosnika, liječnika, profesora ... Vojni dužnosnici upozoreni su da je politika BNP-a u potpunoj suprotnosti s vrijednostima britanske vojske, a ultradesničarske stranka optužila je establišment da ih želi uništiti. Najmanje jedna osoba s liste otpuštena je nakon što je javno objavljeno da je u članstvu stranke radikalne desnice.

8. E-mail račun Sare Palin

Prije posljednjih američkih predsjedničkih izbora hakiran je privatni Yahoo mail račun koji je pripadao Sarah Palin, političarki koja je na unutarstranačkim izborima Republikanaca vodila utrku za predsjedničku kandidaturu. Hakirala ga je grupa koja sebe zove Anonimci, inače poznata po svojoj hakerskoj borbi protiv Scijentološke crkve. Dva maila, kontakt lista Sare Palin i brojne obiteljske fotografije tad su objavljene na Wikileaks stranicama. Njezin protivnik na unutarstranačkim izborima McCain ocijenio je ovu objavu "kršenjem zakona i šokantnim nasrtajem na privatnost guvernerice Palin". Ipak, na koncu je utvrđeno da je guvernerica Palin privatni mail koristila za svoj službeni posao, što je onemogućilo uspjeh tužbe pred američkim pravosuđem.

9. Poruke s pagera poslane 11. rujna

Više od pola milijuna poruka poslanih putem pagera u cijelom SAD-u na dan 11. rujna, kad su srušeni "blizanci", objavljeno je na Wikileaks koncem prošle godine. Neke od poruka potjecale su od federalnih i lokalnih dužnosnika, ali većinom se radilo o porukama građana. Nakon objave povela se debata o tome da li je postojao javni interes za objavu takvih podataka, poruka među kojima su se našle one ovakvog sadržaja "Dobro sam, volim te, xoxoxoxoxoxoxoxox". Glasnogovornik Wikileaksa branio je objavu pojašnjenjem da su javnosti htjeli predstaviti još jedan komad mozaika koji će pomoći u dobivanju pune slike onog što se dogodilo na dan 11. rujna.


Tom Chivers