Policija diže prekršajnu prijavu protiv Matka?

Ivor Car

27. listopada 2005.

Policija diže prekršajnu prijavu protiv Matka?

Zabava u "Big Brother" kući koju je u ranim jutarnjim satima subote, uz izravan prijenos na RTL-u, začinio Matko Okmažić pjevanjem "Jasenovca i Gradiške Stare", ustaške pjesme koja veliča ustaški pokret i klanje Srba, mogla bi za njega uz već zarađenu opomenu pred isključenje u reality showu, rezultirati i prekršajnom prijavom u "stvarnom svijetu"

- Članak 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira propisuje sankcioniranje vrijeđanja moralnih osjećaja građana. Za navedeni slučaj smo dobili informaciju što ćemo je proslijediti odjelu za javni red koji će, nakon konzultacije s Prekršajnim sudom, odlučiti o podizanju prekršajne prijave, kazao je načelnik ureda načelnika PU zagrebačke Krunoslav Borovec.

Tijekom jučerašnjeg dana na RTL-u nismo uspjeli dobiti objašnjenje je li se pjevanje zloglasne ustaške pjesme u kojoj se veličaju klanja ljudi i u kojoj je opjevano plutanje tijela Neretvom dogodilo u izravnom prijenosu ili prijenosu s kratkim odmakom, a glasnogovornik RTL-a Kristijan Gržetić je ponovio kako RTL osuđuje stavove iznijete u pjesmi, ali i da je "Big Brother" koncipiran na način da se u njemu ništa ne skriva.

- Matko je dobio službeno upozorenje zbog navedenog incidenta i u slučaju njegovog ponavljanja, bit će isključen iz "Big Brothera". Naglašavam kako RTL osuđuje stavove iznijete u navedenoj pjesmi. Međutim, Big Brother je koncipiran na način da prikazuje sve što se događa u kući, a i da pjevanje nije bilo prikazano, bilo bi registrirano jer se "Big Brother" može pratiti i u 24-satnom live streamingu putem interneta, kazao je Gržetić.

Što će RTL učiniti ukoliko Matko zbog izvedbe "Jasenovca i Gradiške Stare" bude i prekršajno prijavljen, a za što postoji realna mogućnost, ostaje nepoznanicom jer je Gržetić kazao kako do eventualnog podizanja prijave ne može govoriti o reakciji RTL-a.


Tekst u potpunosti potpisuje vrsni novinar Novog lista, Zvonimir Mamić, a objavljen je u današnjem broju te tiskovine