Spencer do kraja skinuo 2.000 Belgijanaca

Ivor Car

8. svibnja 2005.

Spencer do kraja skinuo 2.000 Belgijanaca

Slavni fotograf i performance umjetnik, Spencer Tunick, poznat po fotografijama, odnosno instalacijama mase golih tijela, opet je sablaznio svjetsku, a posebice belgijsku javnost kada je u subotu, prvo staru jezgru, a potom i narodno kazalište u Brugesu dupkom napunio "golim guzicama". I ovaj put su se njegovi modeli, a bilo ih je dvije tisuće, pošteno smrzli

Kako smo već na Lupigi pisali u par navrata, Spencer Tunick umjetnik je performancea i slavni fotograf iz New Yorka, koji tematizira naga ljudska tijela u javnim prostorima kako bi napokon skinuo tabu, koji je, barem po njemu, nepravedno stavljen na golotinju. Kada je počeo s realizacijom svoje "misije", u domovini se pozivao na Prvi amandman, zbog čega je ipak uspijevao izboriti se da golotinju na javnom mjestu stavi pred svoj objektiv, ali to uglavnom čini u rano jutro, kako bi izbjegao gužvu i pozornost brojnih znatiželjnika, koji vole buljiti u gola tijela, zbog čega se njegovi modeli tijekom snimanja uglavnom smrzavaju.

Tako je bilo i u subotu u belgijskom Brugesu - hladan vjetar, niska temperatura i, najgore od svega, kiša. No, unatoč tome, okupilo se oko 2.000 Belgijanaca sa željom da poziraju, bez trunke odjeće na sebi. Nakon snimanja u staroj jezgri Brugesa, okupljeni "fotomodeli" uputili su se u kazalište Stadsschouwburg, gdje je poziralo samo 700 "golaća", i to samo zato jer ih više, po balkonima i parteru ovog starog kazališta, nije moglo stati. S obzirom da Spencer Tunick sve češće organizira snimanja po Europi, možda bi mogli očekivati da se u budućnosti pojavi i u Hrvatskoj, ali pitanje je koliko bi statista sudjelovalo u njegovim eventualnim instalacijama, jer, ruku na srce, u Lijepoj našoj golotinja je, kao i gomila drugih stvari, pod čeličnom šakom tabua.