Uzmi komad i bježi!

Božidar Alajbegović

16. rujna 2003.

Uzmi komad i bježi!

Katherine Hepburn i Spencer Tracy, Lauren Bacall i Humphrey Bogart, Milena Dravić i Dragan Nikolić, Brad Pitt i ona šmizla iz "Prijatelja", Vilma i Fred Kremenko ... samo su neki od poznatih showbiz bračnih parova. Najpoznatiji takav par ipak su bili Yoko Ono i John Lennon. Johna nažalost već duže vrijeme nema među nama, ali Yoko nastavlja sa svojim umjetničkim radom koji ponovno ima antiratnu i provokativnu poruku...

Yoko Ono, osim kao supruga Johna Lennona i navodni krivac za raspad legendarnih Beatlesa, poznata je i kao multimedijalna umjetnica koja se uspješno već desetljećima bavi glazbom, umjetničkim performansom, slikarstvom i kiparstvom. 
Njezino je umjetničko stvaralaštvo jako često bivalo prožeto pacifističkim i antiratnim porukama.
Najpoznatiji takav njezin performance sastojao se u višednevnom goluždravom izležavanju u društvu supruga Johna i grupice prijatelja, pri čemu su do iznemoglosti višekratno ispjevavali svoju legendarnu antiratnu himnu Give peace a chance, istovremeno svojom golotinjom izazivajući mase zapjenjenih ćudorednika, koje su njihova gola međunožja sablažnjavala više od američkih napalm-pokolja u Vijetnamu.

Kao odgovor recentnoj militarističkoj politici Bushonja mlađeg, Yoko Ono jučer je u Parizu izvela još jedan svoj performance, suprotiva ratu.
Njezin scenski nastup nazvan Uzmi komad (odnosno Take a piece in your hands, što je naravno igra riječima, jer se engleski izraz "piece" koji znači "komad", izgovara identično kao "peace", a što, kao što svi znate, znači : "mir") Yoko Ono izvela je na pozornici jednog manjeg pariškog kazališta, a sastojao se u tome da se publika pridruži umjetnici na pozornici i sa škarama odreže i uzme komad njene garderobe, sve dok Yoko na koncu ne ostane u svom crnom donjem vešu.

Times they're changin' spjevao je još početkom šezdesetih najveći - Bob Dylan, a potpuno u skladu sa njegovom porukom, obnaživanje Yoko Ono danas više neće izazvati u javnosti ni najmanju sablazan. Međutim, ono što je važno upravo je poruka koju je ta umjetnica svijetu odaslala.
Nažalost, teško je povjerovati da će to Bushu i kompaniji išta značiti.

Inače, kad smo već kod Beatlesa, znajte i to da je gitara Georga Harrisona na kojoj je on svirao tokom posljednjeg zajedničkog koncerta liverpulske četvorke daleke 1969. godine, jučer na dražbi u Kaliforniji prodana nepoznatom kupcu za nevjerojatnih 434 750 dolara.