Senzacionalan pogled na ratne brodove

Ivor Car

2. listopada 2007.

Senzacionalan pogled na ratne brodove

Iz splitske ratne luke Lora jučer je isplovljavanjem brodova NATO-ovih snaga na nekoliko lokacija na južnom i srednjem Jadranu započela vojna vježba nesuvislog imena "Noble Midas '07", koja će potrajati sljedećih deset dana i Hrvatsku na koncu koštati tričavih milijun eura. Tu povijesnu priliku, dakako, obilježit ćemo i na Lupigi, podastirući vam nekoliko nužnih činjenica i jedno otvoreno pismo

Narednih desetak dana jadranskim će morem ploviti 40 brodova i tri podmornice iz 12 zemalja članica NATO saveza, a na rubu hrvatskih teritorijalnih voda naći će se i tri podmornice na nuklearni pogon, koje srećom ne bi trebale uploviti u hrvatske vode. Rečenoj armadi pridružit će se i 29 borbenih zrakoplova, 23 helikoptera i 8.000 vojnika, od kojih će dio vježbati u okolici Knina i Slunja.

Ovu akciju hrvatske vlasti tretiraju kao posljednji korak pri prijemu u NATO članstvo, pravdajući svoju odluku za dopuštenjem vojne vježbe, tvrdnjom kako neće biti borbene uporabe zrakoplova, topništva i raketnih sustava. Ipak, sigurno je da će se pucati na otoku Žirju i slunjskom poligonu, navodno samo streljivom kalibra do 50 mm. Cijeli cirkus u petak će posjetiti i hrvatski državni vrh, a ovu povijesnu priliku iskoristit ćemo kako bismo vam predstavili otvoreno pismo Akcije mladih ...


Javno prosvjedujemo i pozivamo na uskratu gostoprimstva vojnoj vježbi NATO-a koja je najavljena za  početak listopada. "Noble Midas 07" je još jedan u nizu suludih poteza trenutne vladajuće garniture: dok se tisuće vrijednih turističkih djelatnika trudi produžiti turističku sezonu, Vlada turistima nudi senzacionalan pogled na ratne brodove!?

Iritira nas napadno ulizivački stav svih tzv. velikih stranaka po pitanju podrške ovakvim događanjima u našoj zemlji: razvijene zemlje svijeta ih nastoje izbjeći zbog visoke razine onečišćenja i ogromnih troškova sanacije okoliša, no to našu političku elitu ne zabrinjava. Štoviše, hrvatski premijer ima toliku dozu bezobrazluka da uvjerava građane da je eto, velika čast biti prva ne-članica NATO-a u kojoj se održavaju vježbe ovog tipa. Činjenica da smo postali poligon za testiranje NATO-ovog naoružanja nije na čast ovoj zemlji ni njenim građanima, već upravo suprotno. 

AM drži raspisivanje referenduma o ulasku u NATO minimumom političke odgovornosti  prema hrvatskim građanima, jer niti jedna Vlada  nema pravo samostalno donijeti odluku sa toliko dalekosežnim posljedicama za budući položaj Hrvatske. Posebno upozoravamo na mogućnost pogoršanja sigurnosnog stanja u našoj zemlji zbog eventualne pripadnost savezu koji oživotvoruje "sukob civilizacija". Vježba neugodno koincidira sa zazivanjem novog rata, ovog puta s Iranom. Za nas je pitanje moralnog integriteta odbiti održavanje vojne vježbe koja će, sasvim sigurno, poslužiti kao obrazac za novu invaziju i donijeti već poznati rezultat: stotine tisuća mrtvih civila.