Seks za ocjenu - splitski profesor ucijenio studenticu

Ivor Car

27. srpnja 2005.

Seks za ocjenu - splitski profesor ucijenio studenticu

Tri nove prijave vezane uz pritiske na studente, došle su ovih dana u prostorije Udruge za monitoring obrazovnog sustava. Sve tri prijave stigle su iz Dalmacije, a u jednoj od njih stoji kako je profesor za pozitivnu ocjenu od studentice tražio "nešto u naturi", što je, naravno, otvoreni poziv na seks. Što o ovome piše današnji "Večernji list", pročitajte pod

U posljednja dva dana Monitor statistici, udruzi za monitoring obrazovnog sustava, stigle su tri nove prijave o korupciji i različitim oblicima pritisaka na studentice i studente. Tako se broj slučajeva na fakultetima o kojima je obaviještena ta udruga popeo na 204. Da podsjetimo, voditelj Udruge Saša Tkalec USKOK-u je dostavio 201 prijavu.

"Na temelju toga što smo im mi dostavili jasno je da se ne može podići nikakva tužba. No, prikupili smo priličnu dokumentaciju i svjedočenja nekih ljudi. Vjerujemo da će sve to USKOK dobro provjeriti i istražiti kako bi se, u slučajevima koji se mogu dokazati, krivci priveli pravdi, odnosno podigle odgovarajuće prijave" kaže Tkalec.

Tri nove prijave koje su dobili zadnja dva dana stigle su im s dalmatinskih visokoškolskih ustanova.

Educiranje studenata

"Zgrozila me ova koja je stigla s jednog fakulteta u Splitu, a odnosi se na iznuđivanje što novca, što spolnih usluga. Nisam očekivao da će mi i takva stići. Neshvatljivo je da profesor ocjenu svome studentu, odnosno studentici, uvjetuje spolnim odnosom. To je nevjerojatno"  komentira Tkalec, nadajući se da će akcija koju pokreću spriječiti takve, ali i sve ostale slučajeve kupoprodaje ispita na fakultetima bilo za novac ili "naturu".

Od jeseni će u suradnji sa sveučilištima početi prikupljanje informacija o svim takvim i sličnim slučajevima, a u drugoj fazi studenti će se educirati kako se u takvim slučajevima ponijeti, ali i ohrabriti da pred tim problemima ne zatvaraju oči već da ih prijavljuju kako bi sebi i svojim kolegama olakšali akademsko obrazovanje. Projektu je podršku do sada dalo Zagrebačko i Splitsko sveučilište, a Tkalec vjeruje da će potporu dobiti i od ostalih.

Samovolja profesora

"Želimo promijeniti sustav u kojem se studente promatra kao mlade ljude koji žele učiti umjesto da ih se tretira kao korisnike obrazovnih usluga koje oni plaćaju ili kroz porez koji plaćaju njihovi roditelji ili direktno kroz školarinu. Promjena sadašnjeg stanja onemogućila bi i samovoljno ponašanje profesora od koji se neki na predavanju znaju ne pojaviti po nekoliko tjedana bez ikakve isprike i obrazloženja. Misle da je tako nešto normalno i da nemaju nikakvu obvezu prema studentima" tumači Tkalec.

Zanimljivo je, također, da se prema dosad pristiglim prijavama većina njih odnosi na fakultete koji se po korupciji najčešće ističu  ekonomskim, filozofskim i zdravstvenim...

Večernji list, 27. srpanj