Sa(n)jam knjige u Istri po 13 put

Božidar Alajbegović

30. studenog 2007.

Sa(n)jam knjige u Istri po 13 put

Po trinaesti put Pula će u prostorima Doma branitelja ugostiti cijeli niz domaćih i stranih pisaca, nakladnika, autora i prevoditelja koji će od 6. do 15. prosinca u okviru nekoliko različitih programa predstavljati svoja nova djela, a posjetitelji će biti u prilici po sniženim cijenama kupiti knjige od dvjestotinjak izdavača. Tematsko žarište ovogodišnjeg sajma je 'Balkan: bez mita i predrasuda', a uvodi se i jedan novi, poseban program. Više o svemu doznajte klikom na

Od 6. do 15. prosinca u pulskom Domu branitelja održava se 13. festival knjige i autora 'Sa(n)jam knjige u Puli'. Tematsko žarište ovogodišnjeg sajma je 'Balkan: bez mita i predrasuda', s programom nazvanim 'Balkanske (op)sesije' koji je oblikovao teoretičar, književnik i urednik Žarko Paić, a na kojem će se o Balkanu propitivati književnici, kulturolozi i filozofi iz regije. Na skupnim i moderiranim sesijama odabrani će domaći autori, ruku pod ruku sa svojim kolegama iz susjednih zemalja, aktivnim sudjelovanjem u razgovorima, predstavljanjima i debatama pridonositi oblikovanju utemeljenijih predodžbi o geografskom i kulturalnom prostoru Balkana.

Na ovome linku dostupan je esej Žarka Paića pod naslovom 'Drugi Balkan ili povratak Europe izvorima?', kao svojevrsni uvodnik u središnju temu sajma. Već tradicionalno sajam će ugostiti veliki broj domaćih i stranih autora koji će predstavljati svoje nove knjige, u okviru već dobro znanih programa poput 'Doručak s autorom', 'Suton uz knjigu', 'Kod Domenica', 'Razgovor iza zavjese', 'Noć u Cvajneru' i drugih. Osim tih programa, ovogodišnji sajam uvodi i jedan novi, poseban program: 'Bertijev program: Ljubav na drugi pogled' što se organizira u počast nedavno preminulom velikom hrvatskom uredniku Albertu Goldsteinu.

Radi se o predstavljanjima knjiga koje su u posljednjih deset godina prošle "nezamijećene" usred medijskih prešućivanja i nemara samih nakladnika pa su tako ostale uskraćene za pažnju šire čitalačke publike. Prijatelji i suradnici Alberta Goldsteina: Zvonko Maković, Tonko Maroević, Žarko Paić, Nikica Petrak i Nadežda Čačinović, ove će godine govoriti o knjigama koje bi nam mogle postati "ljubav na drugi pogled". Također, u sklopu ovog programa u Kavani Mozart bit će postavljena izložba fotografija 'Berti na Sajmu' Ivana Balića Cobre. Na ovom linku možete pregledati cjelovit program sajamskih događanja po danima, te odabrati svoje preferencije i zaputiti se u Pulu. Da ponovimo: od 6. do 15. prosinca, Pula, Dom branitelja.