"Balkanskim rastancima" još jedna nagrada

Ivor Car

19. srpnja 2004.

"Balkanskim rastancima" još jedna nagrada

Mail je zbilja funkcionalna stvar. Evo, ovoga puta dobio sam vijest o još jednom velikom uspjehu nekog našeg književnika u inozemstvu, točnije u Italiji. Književnik je Dražan Gunjača, a dobio je nagradu PREMIO ANGUILLARA SABAZIA CITTA D'ARTE za svoj najprevođeniji roman Balkanski rastanci. A sad pogodite od koga sam dobio mail

Najprevođeniji roman Dražana Gunjače Balkanski rastanci pobijedio je na uglednom internacionalnom natječaju PREMIO ANGUILLARA SABAZIA CITTA D'ARTE, 2004, (Anguillara Sabazia, Rim, Italija), koji se raspisuje pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta, talijanskih Ministarstava kulture i vanjskih poslova, UNESCO-a … Spomenuti roman proglašen je najboljim u sekciji objavljene proze, a osim dodatnog morala za daljnje uspjehe i dizanja svog rejtinga u domovini autor je dobio tipičnu materijalnu nagradu – diplomu, zlatnu medalju i umjetničku grafiku. Ako vas kojim slučajem zanima kako medalja izgleda, možete svoju interes utažiti na ovom linku.

Svečana dodjela održala se davnih dana (10. srpnja), ali kako mi sve prenosimo s kašnjenjem i ne priznajemo aktualnost i pravovremeno izvještavanje kao valjane kriterije za ovaj sajt, odlučili smo vam ovo reći tek danas. Inače Dražan Gunjača je književnik rođen 1958. godine u Sinju, koji živi i radi u Puli. Autor je brojnih antiratnih, višestruko nagrađivanih i prevođenih djela, kao što su Balkanski rulet i već spomenuti Balkanski rastanci.

A evo i što je o nagrađenom romanu rekao predsjednik ocjenjivačke komisije prof. Giovanni Francesco Piano:

Stranica zaboravljenog rata, detaljna i temeljita psihološka istraga ljudske duše i osjećaja. Privatni događaji dešavaju se paralelno s velikim i dramatičnim događajima u bivšoj Jugoslaviji jedne generacije, sukobi i osjećaji predstavljeni su vrlo potpuno s velikom sposobnošću introspekcije koju uvijek potiče vrlo živa napetost koja vjerno prati događaje te likovi pokrenute tragičnom sudbinom. Oni su žrtve poput strijela zabijenih u grubu kožu stvarnosti, svjedoci tragedije pune užasa i strahota. Tamna strana mjeseca biva osvijetljena i drama otkriva svoje skriveno lice, lice ravnodušnosti koje sakriva bolje od bilo kojeg paravana. Plač za mrtvima, pobijeđenima i nemoćnima koji svojim kricima pune stranice ovog romana u kojem rat još jednom vidimo u svoj njegovoj grotesci i tragičnom cinizmu. To je stvaran dokument i stvarno svjedočanstvo.

Istina, mnogo toga se izgubi u prijevodu, a jeste li pogodili od koga sam dobio mail?