Ruski multietnički raj: ubij Kavkažana!

Jerko Bakotin

19. prosinca 2010.

Ruski multietnički raj: ubij Kavkažana!

Rusiju proteklih dana potresaju žestoki sukobi nac(ional)ističkih ekstremista i doseljenika iz ruskih republika na sjevernom Kavkazu i ostalih krajeva svijeta, a nerede su neki usporedili s Kristallnachtom, pogromom tijekom kojeg su berlinskim Židovima razbijani i pljačkani dućani. U glavnom ruskom gradu vlada izvanredno stanje, pripadnici manjina ne usuđuju se izlaziti na ulicu, puca se po metroima, a Putin-Medvedevljeva čelična pesnica je, naravno, čitavu situaciju iskoristila da bi "nagazila" i liberale. Iz Moskve specijalno za Lupigu izvještava naša nova suradnica


"Moskva Moskovljanima" - ovakvi povici redovno završavaju solidnim količinama krvi

U subotu 11. prosinca u samom centru Moskve skupilo se nekoliko tisuća neonacista i navijača s natpisima „Moskva Moskovljanima“ te sličnim „porukama“. Povod prosvjedu bio je sukob navijača Spartaka i grupe Kavkažana u kojem je poginula jedna osoba ruske nacionalnosti. Ubrzo nakon toga pojavila se informacija da su se kavkaski narodi ujedinili i spremni uzvratiti udarac 15. prosinca, što se i dogodilo.

Oko 18 sati na najprometnijem mjestu u gradu počele su se stvarati grupe s obje strane pod nadzorom 1.500 spremnih policajaca. Te večeri zadržano je oko 1.300 ljudi, također su zaplijenjeni razni oružani predmeti. Prema neslužbenim informacijama u jednoj moskovskoj metro stanici iste se večeri dogodio oružani sukob između Rusa i kavkazaca u kojima je jedna osoba poginula, a nekoliko ih je ranjeno.

S raznih mjesta u gradu stižu informacije o sukobu Kavkažana, Rusa i OMON-a (ruska elitna policija). Ruska nacionalistički nastrojena masa izašla je 15. prosinca i na ulice Nižnjeg Novgoroda gdje je zadržano osamdesetak ljudi i u Sankt Petersburgu, gdje je zadržano njih šezdesetak. Ljudima se preporuča da ne izlaze na ulicu ako nije prijeko potrebno dok ruski premijer Vladimir Putin tvrdi da je Rusija mnogonacionalna država i da se svi trebaju osjećati komforno.


Dvoglavi vladar najveće zemlje na svijetu: ne bojte se, sve je u redu

Putin i ruski predsjednik Dmitrij Medevedev građane „smiruju“ informacijom da će policija žestoko odgovoriti na svako nasilje. I to je sve. Ne ide se u dublje razloge sukoba nego se stvara neka šizofrenična atmosfera: s jedne strane kulminacija potlačivanja, ksenofobije i netrpeljivosti u zemlji, a s druge strane vlast koja i dalje nastavlja s pričom o multinacionalnoj zemlji koja je dobila zimsku Olimpijadu, svjetsko nogometno prvenstvo ... A neredi?


Vjerujemo da pripadnici Omona nisu nimalo nježni

Situacija je zabrinjavajuća zbog još jedne stvari. Zamjenik šefa administracije predsjednika izjednačio je prosvjede što su se dogodili 11. i 15. prosinca s onima 31. listopada (prosvjedi koje opozicija već tradicionalno provodi za zaštitu 31. članka Ustava o slobodi okupljanja). Članak 31. daje građanima Ruske federacije pravo na mirno okupljanje bez oružja, pravo na održavanje skupova, sastanaka, demonstracija i marševa. Ispada da su za vlast mirni prosvjedi koji štite konstituciju isto što i nasilni prosvjedi ekstremista.


Sigurni ste, mi vas štitimo. Ako ustreba, nabit ćemo i liberale: ruska specijalna policija

Vlasti uvjeravaju građane da su sigurni sve dok ih štiti OMON, međutim realno stanje je sasvim drukčije. Vlastima se također zamjera zašto nisu spriječili nasilno okupljanje nacionalističkih ekstremista, ako su već imali informaciju. Usporedbe radi, mirni prosvjed 31. listopada koji se vlastima nekako baš i ne sviđa proveden je pod punom kontrolom policije. Izgleda da su liberali u Rusiji opasniji od nacionalističkih ekstremista ...


Specijalna dopisnica Lupiga.Com iz Moskve Marija Vrljić