S ELEKTROŠOKEROM NA POSAO: Zbog opasnih tema ruski novinari lebde između života i smrti

Mladen Barbarić

19. prosinca 2010.

S ELEKTROŠOKEROM NA POSAO: Zbog opasnih tema ruski novinari lebde između života i smrti

Kažu da je u susjeda trava uvijek zelenija, a krava vazda veća, masnija i daje više mlijeka. Kažu nama je najteže, kriza je nesnosna, korupcija pregolema, a živi se gore nego ikada. Posla nema, ni plaća nema, a u medijima situacija katastrofalna. Sve što kažu istina je, ali da posve ne ogreznete u depresiju donosimo vam razgovor s ruskim kolegom nakon kojeg će vam i vaša tmurna stvarnost izgledati kao tinejdžerski problem. Naime, samo u zadnjih pet godina 350 ruskih novinara doživjelo je napad, a 41 nije imao sreću da ga i preživi

Ovaj je razgovor vodila i objavila novinarka Hanne Marie Brevik iz norveškog Nrk.no, a Lupiga vam ga, uz puno utrošenog truda, donosi prevedenog na hrvatski.

Novoizabrani domaćin Mundijala i sljedećih Olimpijskih igara, Rusija, opasno je mjesto, kako za narod tako i za istraživačko novinarstvo. Dnevnik Novaya Gazeta toliko je zabrinut za svoje novinare da im je glavni urednik uz notese i laptope podijelio i – elektrošokere.

Broj novinara napadnutih u Moskvi dramatično se povećao, a slučajeve policija rijetko istražuje. Samo u studenom teško su ozlijeđena dvojica eminentnih novinara. Početkom mjeseca Konstantin Fetisov napadnut je bejzbol palicom na ulici, a samo dva dana kasnije, 6. studenog, pred svojom je kućom pronađen Oleg Kashin. U nesvijesti i u lokvi krvi. U bolnici su liječnici ustanovili kako mu je vilica slomljena na dva mjesta, u pluća mu se izlila krv, a zaradio je i frakturu lubanje. Napad je uzbunio većinu novina u Moskvi, a u Novayi Gazeti boje se veće eskalacije nasilja.

Nijedan ovogodišnji napada nije završio na sudu

- Najbolji način da se zaštitite je autocenzura. Ne piši o neonacistima, ne istražuj korupciju i ne spominji FSB (tajna policija). To je način da budete sigurni, ali takva vrsta novinarstva kod nas ne dolazi u obzir, prepričava glavni urednik Novaya Gazeta, Dimitar Mouratov. Prema njegovim riječima, na policiji je da osigura sigurno istraživačko novinarstvo, ali čini se kako vlast za to previše ne mari.


Glavni urednik Novaya Gazeta, Dimitar Mouratov

Tijekom posljednjih pet godina 350 ruskih novinara doživjelo je napad, a 41 nije imao sreću da ga i preživi. Manje od polovice slučajeva je riješeno, uključujući i ubojstvo novinarke Novaya Gazete Anne Politkovskaye, slučaja koji je podigao prašinu i u zapadnim medijima.

- Ni jedan od 31 napada koji su se dogodili ove godine nije završio na sudu. Dakle, na urednicima ostaje da zaštite svoje novinare, kaže Mouratov i dodaje kako njegovi novinari ponekad dobivaju tjelesne čuvare.

- To je bio slučaj i s našim dopisnikom iz Sochija, Sergeyem Solovskym. Naposljetku se čovjek morao preseliti u Njemačku gdje živi s prikrivenim identitetom nakon što je bio žrtva pokušaja ubojstva, govori glavni urednik Novaya Gazeta.


Ubijena novinarka Anna Politkovskaya

- Osim toga moramo primjenjivati i druge nepopularne mjere. Danas smo kupili 20 elektrošokera koje ćemo podijeliti svojim novinarima kako bi se mogli zaštititi, objašnjava Mouratov.

Riječ je o dvadeset reportera koji se bave istraživanjem neonacista, korupcijskih afera i tajne policije. To su najopasnije teme, a oni koji se usude o njima pisati ujedno su i najugroženiji. Tko stoji iza napada još uvijek je nepoznato, no novinari smatraju kako je uglavnom riječ o huliganima s nogometnih stadiona koji dobivaju zadatke da zastrašuju i napadaju novinare.


Najveća prijetnja ruskim novinarima su nasilnici sa stadiona

- Uvijek je ugroženo oko 10-ak novinara, a prema našem iskustvu, kritična faza je netom prije no što je priča spremna za tisak. U tom trenutku već svi koji su njome ugroženi, znaju da će izići, tvrdi glavni urednik Novaya Gazeta.

Olimpijada u Sochiju kao najopasnija korupcijska tema

Upitan da li je pisanje o korupciji vezanoj uz Olimpijske igre u Sochiju opasno, Mouratov dugo šuti prije no što će progovoriti. Nedavno je Novaya Gazeta kažnjena sa 100 tisuća rubalja zbog priče koja je objavljena ovog ljeta, a otkriva jednog tajkuna koji je platio milijune rubalja podmićujući birokrate u Kremlju kako bi zadržao ugovore o izgradnji sportskih kompleksa u Sochiju.


Moćnik kojem su Olimpijske igre vrlo bitne

- Prije svega trebamo razumjeti da su OI u Sochiju, koje će se održati za četiri godine, iznimno važan projekt za premijera Vladimira Putina. On je zaštićen takozvanim „siloviki“, policajcima i ostalim ljudima iz sigurnosnih službi. Našim je ljudima teško ući u sva događanja oko Sochija, da ne govorim o tome koliko je to opasno, kaže Mouratov zaključivši ovim riječima razgovor s novinarima ne želeći se upuštati u daljnje obrazlaganje situacije zbog vlastite sigurnosti.

NRK/Lupiga.Com

FOTO: Hanne Marie Brevik/NRK/Novaya Gazeta