Predstavljajte Hrvatsku na Biennalu mladih umjetnika u Aleksandriji

Božidar Alajbegović

20. ožujka 2007.

Predstavljajte Hrvatsku na Biennalu mladih umjetnika u Aleksandriji

Od 25.10. do 4.11.2007. godine, egipatska Aleksandrija bit će domaćin 13. Biennala mladih umjetnika Europe i Mediterana. Na Biennalu sudjeluju umjetnici u dobi između 18 i 30 godina, s kulturno-umjetničkim produkcijama iz različitih područja: likovnih umjetnosti, arhitekture, stripa, filma i videa, dizajna, fotografije, književnosti, glazbe, kazališta, plesa, urbanih akcija. Saznajte više o natječaju i PRIJAVITE SE na

NATJEČAJ ZA SUDJELOVANJE HRVATSKIH PREDSTAVNIKA NA 13. BIENNALU MLADIH UMJETNIKA EUROPE I MEDITERANA, ALEKSANDRIJA 2007.


Trajanje natječaja: 15.01.-31.03.2007.


Od 25. listopada do 4. studenog 2007. godine, egipatski grad Aleksandrija će biti domaćin 13. Biennala mladih umjetnika Europe i Mediterana. Prvi put će Biennale biti održan izvan Europe, na jugu Mediterana, na tlu Afričkog kontinenta. Ovu međunarodnu manifestaciju organizira Međunarodna Asocijacija BJCEM, Gradska uprava Aleksandrije, Bibilioteka Alexandrina (s Istraživačkim centrom Alex Med) i Atelier d'Alexandria, pod pokroviteljstvom Fondacije Anna Lindh za Interkulturalni dijalog i podrškom Compagnije di San Paolo.

Tema 13. izdanja Biennala: KAIROS

Kairos (grč.) označava pravo vrijeme; dobru priliku; trenutak u vremenu u kome je moguće ostvariti promjenu. Aleksandrija je svoj kairos doživjela u prošlosti ali ga danas iznova proživljava. Nastala je u iznimnom vremenu u dalekoj prošlosti, svjedočeći rađanju civilizacije, uz uzbudljiva politička zbivanja, znanstvena otkrića i začetke kulture. Aleksandrija je postala svjetionikom cijelog Mediterana, a veliki napredak postignut je dok je trajalo vrijeme kairosa.

U svijetu smo svakodnevno svjedoci stradanjima i patnji, te postoji snažna volja za izgradnju tog trenutka za kairos u kojem je moguće izazvati i ostvariti promjenu diljem mediteranske regije, a naročito na njenom jugu i Bliskom Istoku.

Vrijeme kairosa nastupa i za umjetnike. Pored ljepote koja je upućena našim najdubljim osjećajima, umjetnost ima učinke i na drugim razinama. Umjetnost može biti intenzivna i provokativna, podići razinu naše svijesti, kao i ugoditi našim osjećajima. Naročito mladi umjetnici imaju svjež pristup te mogu potaknuti publiku na suočavanje s novim standardima, novim načinima. Mladi umjetnici sposobni su nadići ograničenja nametnuta tradicijom i inercijom te uočiti nove mogućnosti. Mogu prikazati i interpretirati, postavljati pitanja, predložiti promjene, doprinjeti razumijevanju, izraziti neslaganje, potaknuti nadu. Umjetnost tako može imati i funkciju poticaja razvoju misli u kritičnim vremenima, vremenima kairosa.

Na Biennalu sudjeluju umjetnici u dobi između 18 do 30 godina, s kulturno-umjetničkim produkcijama iz različitih područja: likovnih umjetnosti, arhitekture, stripa, filma i videa, industrijskog i grafičkog dizajna, fotografije, književnosti, gastronomije, glazbe, kazališta, plesa, urbanih akcija.

Svaka zemlja učesnica ima određen broj disciplina. Za Hrvatsku ukupni broj je 12, od čega se jedna disciplina odnosi na grupu izvođača koju čini maksimalno 7 učesnika.

Pozivaju se umjetnici iz Hrvatske da se prijave na slijedeće discipline:

–    Vizualne umjetnosti (likovne umjetnosti - slikarstvo, skulptura, grafika; fotografija, instalacije, performansi, video umjetnost, cyber art, urban art)

–    Primijenjene umjetnosti (arhitektura, vizualni dizajn: grafički dizajn, strip, ilustracija; industrijski/web dizajn, moda, digitalno stvaralaštvo)

–    Predstave (ples)

–    Književnost (proza, poezija)

–    Film (film, video, animacija)


Integralni tekst natječaja objavljen je  na internet stranicama Muzeja moderne i suvremene umjetnosti: www.mmsu.hr

Po završetku natječaja, tijekom travnja 2007., stručnjaci za pojedina područja u svojstvu članova žirija, odabrati će mlade hrvatske umjetnike i izvođače koji će se predstaviti u Aleksandriji

Provedbu natječaja i cjelokupnog nastupa hrvatskih umjetnika u Aleksandriji vodi Nataša Ivančević, viša kustosica MMSU.

Riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) sustavno prati i promovira stvaralaštvo mladih na međunarodnom planu. Muzej 1990. godine postaje članom Međunarodnog komiteta Biennala mladih umjetnika Europe i Mediterana (Komitet je 2001. registriran kao Asocijacija pri Vijeću Europe po nazivom BJCEM: Association international pour la Biennale des jeunes créateurs de l’Europe et de la Méditerranée”) te preuzima obvezu  selekcije i organizacije nastupa hrvatskih umjetnika na ovoj međunarodnoj manifestaciji. Tako su se hrvatski umjetnici uspješno predstavili 1990. godine u Marseillu, 1992. u Valenciji, 1994. u Lisabonu, 1997. u Torinu, 1999. u Rimu, 2001. godine u Sarajevu, 2003. u Ateni i 2005. godine u Napulju. Asocijacija do danas broji 75 članica iz 20 zemalja Europe i Mediterana (Albanija, Alžir, Bosna i Hercegovina, Cipar, Finska, Francuska, FYROM, Grčka, Hrvatska, Italija, Jordan, Kosovo, Malta, Palestina, Portugal, San Marino, Srbija, Slovenija, Španjolska, Turska.

Glavni je cilj BJCEM-a promocija kreativnosti mladih umjetnika, poticanje međunarodne razmjene i razvoj miroljubivih odnosa diljem mediteranskog područja. Tijekom svih ovih godina, Biennale se ubraja u najvažnije manifestacije na području Mediterana koje se bave promocijom stvaralaštva mladih.

Tijekom održavanja manifestacije, Aleksandrija će ugostiti oko 1000 mladih umjetnika iz više od 48 zemalja Europe i Mediterana, a umjetnici će svojim kreacijama oživjeti i javne prostore grada. Planirano je sudjelovanje  20-tak umjetnika iz Hrvatske.

Više o svemu:

www.mmsu.hr

www.bjcem.org