Olympus Mountainbike Downhill slavi desetu godišnjicu

Vincent

14. ožujka 2002.

Olympus Mountainbike Downhill slavi desetu godišnjicu

Olympus Mountainbike Downhill je međunarodni sportski događaj. Održava se na skijaškim terenima Sljemena, popularnog izletišta Zagrepčana. Kategoriziran je kao "E1" tj. utrka svjetskog biciklističkog saveza (UCI). Donosi svjetske bodove za prvih 20 takmičara u kategorijama "muškarci" i "žene". Uz to ova trka se računa za Kup Slovenije i kao Nacionalno Prvenstvo Republike Hrvatske.

Kao i svake godine utrka se održava 12. svibnja. Očekuje se oko stotinjak natjecatelja i natjecateljki iz Austrije, Italije, Mađarske, Slovenije, Češke, Rumunjske, Hrvatske i ostalih zemalja. Ove godine Olympus slavi desetu godišnjicu postojanja. Olympus ima dugačku i neprekinutu tradiciju, a podršku je cijelo vrijeme osigurala tvrtka Olympus d.o.o. iz Zagreba.

Brdski biciklizam je u Europu i Hrvatsku stigao sredinom osamdesetih. Utrke su se počele održavati početkom devedesetih. Ova trka je tijekom godina prerasla iz lokalne priredbe u jednu od najvažnijih na području srednje i istočne Europe. Među mnoštvom takmičara ugošćena je europska prvakinja u spustu Florentina Moeser i europski MTB dual slalom prvak Michal Marosi iz Češke. Još da spomenem kako je glavna nagrada 5000 CHF, a večer prije spusta u subotu 11. svibnja održat će se Bike Party pod pokroviteljstvom Red Bulla. U petak 10. svibnja, očekuje nas Urban Challenge egzibicija, u Tomićevoj ulici u centru Zagreba.