Ciao, Matija, ciao ...

Navar Glibotić

6. srpnja 2005.

Ciao, Matija, ciao ...

Ipak nije moglo vječno trajati, Matija Babić maknut je s čelnog mjesta 24 sata. Da, da, one novine kaj na slikovnicu bacaju. Austrijanci su rekli dosta je bilo, dali mu šup kartu i ćao đaci. Upravo zbog toga nećemo objaviti posljednji u nizu njegovih proglasa u kojem zabranjuje "veselje" u redakciji i ispod kojega je Matija napisao da se i "to objavi ako novinare veseli na lupiga.comu". Zanimljivo novinarsko ljeto

Došao je i taj dan, Matija Babić Gordi napustio je neslavno redakciju "24 sata", odnosno, napucala ga je Styrija. Službeni razlog je fotografija na naslovnici, gdje je Sanaderu u ustima nekoliko pikado-strelica. To se doživjelo nepriličnim u centrima moći i ode Matija. Neslužbeno, saznaje se da je Austrijancima već bilo pun k.… Babića i njegovog stila, koji je najbliži riječima pljuvački i prepotentni.

Njegovo mjesto za sada preuzima Zoran Turković koji će biti na čelu nekakvog kolegija koji podsjeća na najbolje dane radničkih savjeta. S obzirom da je Turković drag nekome koga ne želimo ljutiti, samo ćemo mu poželjeti sreću i zamoliti ga da ne radi više gluposti tipa "Proglas za novinare" u kojem je, jelte, trenirao strogoću na ljudima koji su ni krivi ni dužni.

No, već su krenula govorkanja o novom čovjeku na uredničkom mjestu, a radi se najvjerojatnije o nekom od izvršnih urednika Večernjeg lista: ili Dražen Klarić ili Damir Jirasek. Oni bi trebali doći u svojevrsnu kaznenu ekspediciju i razbucati redakciju koju Styrija sve više i više drži utegom. Sljedeći tjedni pokazat će što će biti. Gadno je samo što je ova promjena uletjela u doba godišnjih odmora, kada u svim redakcijama vlada kaos.

I za kraj, pozdrav Matiji Babiću, koji u internim proglasima spominje i Lupigu. Naime, u okružnici koja se odnosila na zabranu pučkih veselja i ispijanja dobrih kapljica u redakciji, na kraju je i spomenuto da se i "to objavi ako novinare veseli na lupiga.comu". Drago nam je da Matija misli i na ovu stranicu, a novinare je veselilo, no višepotpisani autor imao je nekih poslova tako da dopis nije stigao objaviti na vrijeme. Ali sad je već kasno za integralno objavljivanje zabrane, s obzirom da je pisac teksta otišao negdje daleko od "24 sata".