Gen senzacionalizma - Teatar gen

Elfrida MatučMahulja

19. svibnja 2005.

Gen senzacionalizma - Teatar gen

Kad pročitam riječ "teatar" ne mogu suspregnuti smijeh jer me ista trenutno podsjeti na jednu emisiju "Kanala RI" u kojoj je predmet sprdnje bila gđa M. Gotovac, a težište podsmijeha bilo je postavljeno upravo na riječ "teatar". No to je samo jedna sitnarija koja se eto meni urezala u pamćenje, ali teatar je svakodnevno svuda oko nas ili bolje reći svi smo mi glumci i još češće statisti u jednom velikom teatru

Jučer sam tako, sasvim slučajno pogledala dio emisije "Velike svjetske zavjere" (a možda su i "Najveće" … nije važno) i usprkos trncima jeze koji su me od početka prolazili, nekako kad je došao red na GMO hranu i kad je neki lik izjavio kako bi velike i moćne tvrtke (u slučaju da ga otkriju) mogle poželjeti (a kako su velike i moćne njima je dovoljno poželjeti pa da svoju želju pretvore i u djelo) stavljati u hranu gen poslušnosti. Uz najbolju volju, nisam to više bila u mogućnosti dalje gledati.

Poslije, razmišljajući o svakodnevici i događajima, palo mi je na pamet da je možda taj gen već i izmišljen. Pa dobro možda i nije gen poslušnosti, ali gen bedastoće svakako je! I gen senzacionalizma tzv. TEATAR GEN.

Koristi se u Hrvatskoj na veliko. Naime, čim u javnost iscuri neka afera ili bude objavljena neka možebitna opasnost velikih razmjera po dobrobit hrvatskog pučanstva i kvalitete njegova življenja, istovremeno se lansira protutežna vijest tipa: "Srbi izjavili da je Severina njihova jer joj je ono među bedrima dlakavo" ili "Tamo neki nogometaš i propala pevaljka dobili n-to dijete i sad mozgaju kako će ga zvati" ili pak "Popularna pjevačica s najboljom svjetskom pozadinom oboljela od dovoljno senzacionalne bolesti" ili "Policijski presretači 'vatali Ferarija hrvatskim cestama". Ako to i ne pali, vijesti o "mitingu Dražinih fanova" ili "neki bezobrazni upad slovenske koćarice u hrvatske vode" zasigurno će "aktivirati" TEATAR GEN kojim se pučanstvo redovito opskrbljuje putem hrane. Di ćeš boljeg gena poslušnosti!?

U tom kontekstu apsolutno ne odskače novica od prije neki dan koja je izazvala buru komentara, a ticala se naputka novinarima koji pišu za stari papir zvan "24 sata". Kad malo pogledam u prošlost … nisu li ženskice iz grupe "Meritas" već davno izdale album imperativnog naziva "Skači, pleši, viči …"? Hmmmm, a gdje nestadoše te cure?