Nepoznati put poznatog nestalog jedriličara

Ivor Car

10. prosinca 2002.

Nepoznati put poznatog nestalog jedriličara

Neobični događaji se svakodnevno zbivaju i kod nas, a jedan od najneobičnijih u posljednjih nekoliko dana je slučaj nestalog jedriličara, spisatelja i profesora filozofije i fonetike, kojem se svaki trag izgubio tijekom jedriličarske regate na putu prema Splitu. Priča je sretno završila, ali uz puno ključnih nepoznanica. Istina, novica baš i nije sasvim nova, ali vrijedi je pročitati.
Ovako je počelo: nakon što je nestao iz Regate za samce na putu Komiža - Palagruža - Blitvenica - Split, za najslavnijim hrvatskim jedriličarom Damirom Milošem organizirana je potraga. Organizatori iz splitskog Mornara su se pobojali za budućnost svoga natjecatelja, koji je jednostavno nestao s regatne rute dugačke 160 nautičkih milja, zajedno sa svojom dvanaestmetarskom jedrilicom. Nastala je sveopća potraga, u kojoj je sudjelovao avion Air Dalmacije, spasilačka služba šibenske Lučke kapetanije, djelatnici pomorske policije. No, rezultata nije bilo. I dalje je bilo poznato samo to da je Miloš zadnji put viđen u nedjelju oko 15 sati kod svjetionika Blitvenice.
Ipak dragi Lupeži, nije riječ o nikakvoj hrvatskoj verziji Bermudskog trokuta, jer Miloš nije nestao, već se pojavio jučer ujutro u korčulanskoj ACI marini, zajedno sa svojom dvanaestmetarskom jedrilicom. A njegova priča je sljedeća! Zbog jakog vjetra, Damir nije uspio ući u Splitska vrata, te shvativši da nema "ništa" od regate, odlučio otkunjati kojih pola sata, budući je bio neispavan, iscrpljen i izmoren. No, budilica ovoga jedriličara odlučila je taj dan štrajkati, te ga nije probudila, već se on sam morao trgnuti iz sna i shvatiti kako je spavao više od šest sati. Točnije spavao je od 22 sata pa do četiri ujutro i probudio se negdje između Brača i Hvara. Što se točno događalo od 15 sati kada je Damir zadnji put viđen, pa do 22 kada kaže da je zaspao, nama nije poznato, a vjerojatno će biti poznato nakon sutrašnje konferencije za novinare koju će Miloš odraditi u Splitu. Nepoznato je i zašto se iznimno iskusni nautičar odlučio krenuti prema podalekoj Korčuli umjesto nekih bližih i zgodnijih destinacija. Neobično je i kako nitko nije uhvatio obavijest, upućenu radiovezom, u kojoj je Miloš jasno rekao kako odustaje od regate.
Inače Damir Miloš, 48- godišnji jedriličar rođen u Opatiji, poznat je i kao profesor filozofije i fonetike, napisao je onoliko romana, mahom proznih, koliko mu je dugačka i jedrilica - dvanaest. Glavni je urednik odličnog sitea www.morsko-prase.hr, odakle smo i posudili ovu njegovu fotografiju.