FAK u Zagrebu

Jelena i Bozzo

3. prosinca 2002.

FAK u Zagrebu

Što se ovih dana događa u Zagrebu? E pa, odgovor na ovo pitanje je da se događa FAK u Zagrebu, i to prve dvije večeri u Gjuri, a treća, ujedno i zadnja noć fakovaca, održava se u Kulturnom centru Centra Kaptol. Vjerujemo kako će te posjetom ovoj kulturnoj manifestaciji, moći ćuti dosta toga zanimljivog i vidjeti slavne ljude od pera, kao i one koji baš i nisu od pera, već od glazbe, među kojima je nama najzanimljivija ličnost Ede Maajke!
Slijedeća tri dana (3.-12. 12.) održava se ovogodišnje zagrebačko izdanje FAK-a. Ako vas takve manifestacije (još uvijek) zanimaju, a još ste k tome u Zagrebu, pronašli ste zanimaciju za tri večeri. Treba napomenuti da je ovoga puta FAK izrazito međunarodnog karaktera, jer gotovo polovica autora koji će tri dana pred publikom čitati svoje prozne uratke otpada na inozemne autore. Ovoga puta nastupit će i nekolicina domaćih autora koji još nisu osjetili fakovsku atmosferu u ulozi izvođača (pseudonimom Norma C. Rey kamuflirana domaća spisateljica, zatim Vedrana Rudan, Darko Pekica, Rade Jarak i Pero Kvesić), a inozemni karakter FAK-a potencirat će i gosti iz susjedne nam Slovenije : Aleš Čar, Andrej Blatnik i Drago Jančar.
 Prve se dvije večeri, po dobrom starom običaju, odvijaju u Gjuri, a posljednja u novootvorenom Kulturnom centru Centra Kaptol. Prvu večer na programu su Miljenko Jergović,  Edo Popović, Rade Jarak, Milko Valent, Aleš Čar i dva gosta iz Velike Britanije Nial Griffiths i James Kelman. Ako budete budni nakon svega ovoga možete još vidjeti i Edu Maajku. Druga večer nudi nam Juricu Pavičića, Dragu Jančara, Gordana Nuhanovića,..., a iznenađenje je i najavljeno pojavljivanje Norme C. Raya, misterioznog autora prvog hrvatskog velikog fantasy romana. Treća večer uz već nešto viđeno, Borivoj Radaković, Ivo Brešan...,dovodi nam i jednu zvijezdu. Kako već ide sa zvijezdama, ovogodišnji FAK čekao je s početkom potvrdu dolaska Irwina Welsha. Kako je dotični potvrdio dolazak, možete očekivati da će  na ovom FAK-u biti i nešto zanimljivo. Welsh je neprikosnovena zvijezda, zapravo jedina atrakcija cijelog FAK-a. Ako zbog nečeg treba doći onda je to zbog autora kultnih romana Trainspotting (film ste sigurno vidjeli), Extasy i Acid house.  Kroz cijelu priču i ovaj put vas vodi Kruno Lokotar.
Nažalost, primjetan je izostanak Đermana Senjanovića-Ćiće koji je do sada redovito izazivao najurnebesnije reakcije i ovacije publike, ali će ga zasigurno s jednakim prijemom od publike uspješno zamijeniti Franci Blašković, koji će uz asistenciju svoga banda Gori Ussi Winetou izvoditi uglazbljene uratke svojih fakovskih kolega, upravo objavljenih na CD-u Merak za FAK.
Dakle, već znate što vam je činiti : slijedeća tri dana svi u Gjuru II (i to od 19:30, pa sve do ranojutarnjih sati) na FAK!