Rješenje slučaja nesretnih ronilaca

Ivor Car

14. rujna 2002.

Rješenje slučaja nesretnih ronilaca

Prije dva dana imali smo vijest o pogibiji češkog ronioca. Kako smo odlučili stvar pratiti do kraja i barem malo rasvjetliti okolnosti nesreće, uvodimo nove elemente u slučaj, kao što je onaj da stradali uopće nije ronio, već je zboden ronilačkim nožem. Policijski ronilac koji se uputio u potragu za nastradalim, čini se, ipak je umro usljed nesretnog slučaja
Čest slučaj kod novinara je da objave neku vijest iz koje saznaš sve o nekom događaju, ali ne i njegov završetak, budući će se on dogoditi tek u nekoj budućnosti. I kada se stvar konačno rasplete nitko ne donese vijest o tome pa čitatelji ostanu zakinuti za najbolju stvar-završetak. No, Lupiga nije takva.
Prije dva dana donijeli smo vam vijest o pogibiji dvojice ronilaca, češkom turisti M.K. i policajcu specijalne jedinice O.M.. Tada se činilo kako su obje smrti nesretni slučajevi, iako je u cijeloj priči nešto ukazivalo da stvari nisu takve kakvima se čine. Danas je ipak sve malo poznatije. Tijelo nesretnog Čeha jučer je pronađeno na dnu šoltanskog akvatorija, a policajci nisu mogli neuočiti ubodnu ranu na prsnom košu, kako se mislilo, utopljenika. Rana je vjerojatno uzrokovala smrt, a zadana je nožem koji je također pronađen. Na jedrilici s koje je Čeh navodno krenuo u svoj ronilački pothvat, nalazilo se osim šoltanskog domaćina i sedmero čeških državljana. Među tih sedmero, policija je odbarala svoja dva kandidata za koja smatraju da bi mogla imati veze s ubojstvom. Riječ je o D.F.(32) i I.K.(38), koji se sada nalaze u Splitu, gdje uživaju u miru pritvora. Obojicu se tereti za teško ubojstvo.
Zanimljiva je jedna stvar u policijskom scenariju ove priče, a to je da nitko nije vidio kada su ova dvojica ubili M.K.-a, što se dogodilo u utorak negdje oko 21 sat. Čudna stvar s obzirom da se sve dogodilo na jedrilici na kojoj je bilo toliko ljudi. Policija smatra kako su svi ostali bili odsutni(?!?) ili su spavali. Uglavnom prema policijskoj priči dvojica negativčina su beživotno tijelo prebacili preko palube, a potom ga odvukli do spilje koju su kasnije označili kao odredište ronilačkog pothvata na kojeg se uputio ubijeni. Ostaje veliki upitnik nad planom dvojice optuženih, jer da li je moguće da su oni zbilja mislili kako policija neće pronaći tijelo i oružje kojim je ubojstvo počinjeno.
Što se tiče još tragičnije smrti mladog ronioca tu se stvarno radilo o nesretnom slučaju. Tijekom ronjenja na njegovom odjelu otkačila se sigurnosna vezica usljed čega je policajac ostao bez kisika, te nije mogao isplivati na površinu.