Opasna ronilačka avantura odnijela dva života

Ivor Car

12. rujna 2002.

Opasna ronilačka avantura odnijela dva života

Ronilačka avantura češkog turista na otoku Šolti odnijela je dva života. Nakon što je u utorak navečer Čeh krenuo u pothvat koji je za cilj imao zaranjanje do podvodne špilje i nakon što isti Čeh nije izronio, pozvana je specijalna policijska jedinice. Dečki su se zaputili u potragu, koja nije urodila plodom, već naprotiv izazvala nestanak još jednog ronioca.
U utorak navečer, oko 22 sata na otoku Šolti s jedrilice "Domino" češki turist M.K. krenuo je u tragičnu avanturu. Uz pomoć boca s kisikom 31-godišnji Čeh zaronio je u uvali Poganjici kako bi vidio ljepotu podmorske špilje. Nakon što dva sata nije izranjao iz vode, njegov domaćin M.Š. sa Šolte nazvao je dobro poznati telefonski broj u slučaju opasnosti, 92. Na mjesto događaja došla je specijalna policijska jedinica iz Splita, koja je zbog loših vremenskih uvjeta u svoju potragu krenula tek jučer ujutro. U potragu su bila uključena dva ronioca specijalne jedinice. Nažalost zbog dosada nerazjašnjenih okolnosti jedan od ronioca, 25-godišnji O.M. nije izronio, dok je drugom to pošlo za rukom uz velike poteškoće nakon čega je prebačen u splitsku Kliničku bolnicu, gdje je proveo šest sati u tzv. barokomori. U pomoć splitskim kolegama uputili su se specijalci iz Šibenika i Zagreba. Pretpostavlja se kako se oba tijela nalaze u špilji koja počinje na 10-ak metara dubine, a završava na oko 40 metara ispod razine mora.
Pod kojim okolnostima je Čeh uronio s jedrilice "Domino" i krenuo u noćno ronjenje koje poznavatelji ronjenja uspoređuju s automobilskom noćnom vožnjom bez svjetala pri brzini od 200 km/h, saznat ćemo iz sljedećeg policijskog izvješća koje će nam možda razjasniti ovu martimisterijevsku  priču iz dubina šoltanskog akvatorija i ponuditi odgovor na pitanje tko je odgovoran za dva života.