Nema sira i vrhnja u EU

Jelena

2. siječnja 2004.

Nema sira i vrhnja u EU

Borimo se i borimo kako bi što prije ušli u Europsku Uniju i postali jedna od dvadesetak žutih zvjezdica na plavoj pozadini, što ima svojih prednosti, ali i svojih mana. Jedna od potonjih je nestanak životopisnih kumica koje na našim placevima prodaju svježi sir i vrhnje. Upravo zbog toga vam preporučujemo jedan vrlo zanimljiv, nadahnut i opširan web projekt

Kako se čini, jednom kad uđemo u EU, osim blagodati koje ulazak u istu donosi, bit ćemo prisiljeni odviknuti se od nekih stvari kao što su svježi sir i vrhnje. Zakonski propisi nisu baš blagonakloni prema mljekaricama čija se proizvodnja temelji na jednoj do dvije krave.

Projekt pokrenut za vrijeme 2. Urbanog festivala, dobio je nastavak i postao projekt za sebe. Mljekarice ili prijedlog za očuvanje tradicije, bavi se tim malim segmentom svakodnevice, odlaskom na plac kod svoje mljekarice i kupovinom sira i mjerice vrhnja.

Koliko to zanimanje odumire, a koliko smo zapravo navikli na njega pogledajte na vrlo zanimljivoj web stranici www.sirivrhnje.org. Oni kojima sir i vrhnje predstavljaju užitak i potrebu mogu potpisati i peticiju. Sve u svemu iznenadit ćete se što se sve tamo može pronaći, jer tamo se nalaze čak i osobne stranice mljekarica sa svakog zagrebačkog placa, a na njima možete pronaći i audio i video zapise o mljekaricama.

Nitko čini se još nije shvatio turistički potencijal naših placeva, a kad nestanu negdje u nekom u velikom marketu nekog ogromnog trgovačkog centra zaposlit ćemo glumice da budu kumice i prodaju nam uobičajeni hrvatski doručak.